Camera Reprezentanţilor a adoptat vineri o propunere a democraţilor pentru un nou uriaş plan de asistenţă de 3.000 de miliarde de dolari pentru a lupta împotriva efectelor pandemiei.
Va fi aprobat de Senat unde este dominat de republicani?
Acest text este "născut-mort", afirmă cu insistenţă republicanii şi preşedintele american Donald Trump, a cărui semnătură este necesară pentru a intra în vigoare. Camera inferioară a Congresului SUA, majoritar democrată, a probat proiectul cu 208 pentru şi 199 contra, 14 democraţi fiind împotrivă, iar un republican pentru.
Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a apreciat că propunerea democraţilor "nu este deloc serioasă". El ar putea evita să o supună votului în Camera superioară.
6.000 de dolari de familie
Cu o valoare de 3.000 de miliarde, acest proiect de lege prevede noi plăţi directe către americani, de această dată de până la 6.000 de dolari pentru o familie, şi aproape 1.000 de miliarde de dolari pentru state şi comunităţile locale, astfel încât să se asigure salariile angajaţilor publici "esenţiali", precum cei din spitale şi şcoli.
De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru personalul din domeniul sanitar din întreaga ţară, spitale, precum şi pentru IMM-uri, dar şi cercetarea privind depistarea şi urmărirea, precum şi ajutor alimentar pentru cei mai defavorizaţi.
Mesajul lui Nancy Pelosi pentru republicani
"Aprobaţi această lege pentru a da familiilor sprijinul de care au nevoie. Este vorba despre poporul american. Sunt familiile noastre. Ele suferă, au nevoie de ajutor, noi avem mijloacele şi posibilitatea de a face asta", a declarat în plen preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
"Nu mi se pare că un alt plan de 3.000 de miliarde de dolari ar trebui să fie obiectivul" în acest moment, a subliniat în cursul zilei de vineri consilierul economic al preşedintelui Donald Trump, Larry Kudlow.
Casa Albă şi republicanii doresc o "pauză" pentru a evalua impactul măsurilor de o amploare istorică deja puse în aplicare, odată cu adoptarea la sfârşitul lui martie a unui uriaş plan de relansare de 2.200 de miliarde de dolari, completat la sfârşitul lunii aprilie cu un al doilea plan de ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari, potrivit celor relatate de Agerpres.