Plante care iubesc umbra

Plante care iubesc umbra

Plante care iubesc umbra Lipsa soarelui este preferată de azalee, panseluţe şi multe flori cu ajutorul cărora poţi realiza o grădină de vis.

Există în grădina ta vreun colţişor umbrit în care soarele nu poate ajunge tot timpul sau chiar deloc? El poate fi transformat cu puţin efort şi multă imaginaţie într-un loc plin de viaţă. O astfel de grădină îţi va oferi un refugiu din calea soarelui arzător în lunile de vară. Profită de această situaţie pentru a cultiva un număr mare de plante delicate de umbră (în general mai bogate în clorofilă decât cele care cresc în soare şi mai sensibile la lumină, în sensul că prea multă le poate arde frunzele). Feriga este regina Sub un arbore, la baza unui zid sau într-o curte fără soare se va naşte o oază de un verde reconfortant, în care monotonia este spartă de petele de culoare ale tufelor cu flori. Jocuri de forme şi culori împreună cu aranjamente în vase de piatră şi teracotă dau un aer misterios acestor locuri. În acest regat, regina umbrei este feriga. Combinat cu crinii de toamnă (Hosta) şi cu delicatele căldăruşe (Aquilegia) formează un decor impresionant.   Cu frunze mari, verzi sau pestriţe şi flori parfumate albe sau liliachii, crinii de toamnă sunt plante ideale pentru zonele cu multă umbră. Tufele joase ale căldăruşelor poartă în vârful tulpinilor flori colorate în albastru-violet, roşu, roz sau (mai rar) rar alb, şi au un pinten curbat la vârf. Grupuri de Astilbe cu flori albe, violet sau roz-roşietice împreună cu delicaţii clopoţei de pădure (Campanula glomerata) îşi pot găsi locul chiar şi sub arbuştii decorativi.

Primule pentru stâncării

Dacă în grădina ta există un zid vechi, el poate fi îmbrăcat de tufele bogate ale crinilor de o zi (Hemerocallis). Aceştia sunt foarte puţin pretenţioşi, priindu-le orice sol şi orice expunere a terenului. Stâncăriile semiumbrite pot fi decorate cu succes folosind variatele specii şi soiuri de primule, frumoasele rozete cu flori liliachii ale crăciuniţelor (Bergenia) sau perniţele moi de frunze cu perişori argintii ale jaleşului (Stachys). Garduri de flori cu hortensii Un loc de cinste îl ocupă bulgării de flori ai hortensiilor (Hydragnea). Dacă sunt plantate unele lângă altele, hortensiile pot forma adevărate garduri de flori, într-o multitudine de culori. Azaleele de grădină (Rhododendron sp.) reprezintă o mare şansă pentru grădinile din umbră. Le poţi grupa împreună cu alte plante acidofile (cu afinitate pentru un mediu acid, de exemplu, astilbe, hortensii, ferigi). Rusticele lumânărele (Verbascum), frumosul, dar otrăvitorul degeţel roşu (Digialis purpurea), eleganta regină a nopţii (Nicotiana), veselele crăiţe (Tagetes) şi clasicele panseluţe pot completa decorul unei grădini în umbră.

RECOMANDARE

Alege locurile cu lumină filtrată de frunziş!

Pentru a realiza cu succes o astfel de grădină, trebuie mai întâi să determini tipul de umbră al spaţiului ales. Este o etapă importantă mai ales pentru selectarea plantelor. Există diferite grade de umbră - de la zonele întunecate, până la cele luminoase. Unele primesc o cantitate acceptabilă de lumină la începutul anului, ca apoi să fie umbrite complet de frunzişul copacilor. Aici va fi umbră plană, ca şi în partea de nord a gardurilor vii, zidurilor sau clădirilor. Deseori locurile sunt semiumbrite, ele primind soare direct jumătate de zi şi sunt complet umbrite în rest. Cele mai favorabile pentru creşterea plantelor sunt locurile cu umbră rară, de sub copacii unde lumina este filtrată de frunziş.

Ne puteți urmări și pe Google News