O micuță plantă cu nume destul de fioros este recomandată în tratamentul afecțiunilor reumatice și pentru ameliorarea durerilor de tot felul.
Numită gheara diavolului, planta are în compoziţie substanţe cu efecte analgezice şi puternic antiinflamatoare. Conform specialiștilor, între componente bioactive, gheara diavolului conține harpagizide, harpagide, acizi aromatici, acid oleanolic, fitosteroli, flavonoide. Toate acestea la un loc confer proprietăți antiinflamatorii preparatelor medicale.
Drept urmare, micuța plantă este foarte apreciată pentru efectele sale antiinflamatorii și analgezice. Conform studiilor, gheara diavolului a evidențiat o reducere clară a durerilor la pacienții cu afecțiuni lombare și osteoartrită.
O plantă cu multe beneficii
Pentru rezultate rapide, reumatologii recomandă administrarea rădăcinii de gheara diavolului în combinație cu alte medicamente antiinflamatoare.
În scop medicinal, sunt folosiți tuberculii de gheara diavolului, însă după ce au fost uscați în prealabil. Aceștia se taie în bucăți mici care sunt folosite la prepararea infuziilor. O altă variantă ar fi ca din tuberculii uscați să se prepare pulbere, prin măcinare.
Indiferent de localizarea durerilor în organism, preparatele cu gheara-diavolului ameliorează disconfortul produs de acestea. De exemplu, este recomandată chiar și în caz de carii ori abcese dentare. Extractul de plantă face mai suportabilă durerea, până la rezolvarea problemei, prin tratament propus de stomatolog. De asemenea, nevralgiile şi durerile intercostale pot fi îmblânzite tot prin administrarea remediilor din această plante.
Pentru cei care nu au timp sau nu sunt genul care colindă câmpurile după plante medicinale, trebuie spus că preparatele de gheara diavolului se găsesc și în comerț. Acestea pot fi cumpărate sub formă de ceaiuri, pulberi, tincturi, capsule, tablete, geluri și creme pentru aplicare locală.
Ce este gheara diavolului
Gheara diavolului, a cărei denumire științifică este Harpagophytum procumbens, este o plantă care face parte din familia susanului. Își are originile în sudul Africii și este o plantă târâtoare care apare la altitudini de aproximativ 1.000 de metri, pe solurile nisipoase.
Denumirea plantei provine de la fructul său spinos, în formă de gheară. Este frecvent folosită şi recomandată de medicii fitoterapeuţi.
Rădăcinile sunt utilizate adesea în medicină pentru că au proprietăți antiinflamatorii. În sud-vestul Africii, este folosită împotriva problemelor digestive, a febrei și pentru calmarea durerilor, iar în Europa a ajuns cam de 100 de ani.
Datorită principiilor active, gheara-diavolului poate fi încadrată cu succes în topul celor cinci cel mai eficiente plante din farmacia verde. Preparatele sunt ușor de tolerat, iar efectele secundare, precum starea de greață, amețeală sau durerile de cap apar în cazuri foarte rare.