Evenimentul Zilei > Actualitate > Planningul familial, în varianta Fără Zahăr
Planningul familial, în varianta Fără Zahăr

Planningul familial, în varianta Fără Zahăr

Bogdan, unul dintre cei doi membri ai trupei, spune că noua lor piesă abordează povestea "procesului mecanizat" al unui cuplu care vrea copii.

Nu demult, trupa Fără Zahăr lansa, cu surle şi trâmbiţe, piesa 3PM, însă, din considerente care ţin de "nişte nume", creaţia muzicală nu a avut o viaţă tocmai uşoară. Acum au lansat "Lugu Lugu", în care nu atacă pe nimeni, ci vorbesc despre cum se fac copiii.

În paralel, în timp ce Bobi se ocupă de pajiştea verde din faţa casei sale de lângă Iaşi, "sursa de inspiraţie" pentru textele trupei, Bobo face muzică de teatru, colaborează cu Ada Milea şi ia note "de trecere" la Facultatea de Regie de Film a Universităţii Hyperion din Bucureşti, după cum spune el, pentru EVZ.

"Cu piesa 3PM am avut probleme pentru că am dat nişte nume acolo şi se pare că a deranjat, iar Bobi chiar a zis într-un interviu că vom da nume, în continuare, până se obişnuiesc", spune el.

EVZ: Faci muzică de teatru…
Bogdan Burlăcianu:
Piesa de teatru se cheamă "Ca pe tine însuţi", este scrisă de Maria Manolescu şi regizată de Radu Apostol. Este a treia coloană sonoră mare pe care o fac, ele sunt şase, trei mari (două la Teatrul Naţional din Iaşi şi aceasta) şi trei mici (ori scurte, ori mai underground). Piesa asta este despre PAFA, lucru care înseamnă "persoanele adulte fără adăpost" sau "homleşi", pe înţelesul tuturor, şi spune povestea a doi "homleşi" care-şi petrec o iarnă în stradă. Este o poveste a apropierii între oameni. Replica-cheie este "Am iubit-o ca pe mine însumi". Are şi o oarecare doză de comedie, dar e mai mult tragicomedie. Eu am compus muzica.

Piesa e structurată pe opt scene şi fiecare scenă este întreruptă de câte un moment muzical de 2-3 minute. Le-am scris şi le şi cânt la chitară şi la voce. Vor mai fi reprezentaţii pe 3 şi pe 7 octombrie. Colegul meu, Bobi, (Gabi Dumitraş – n.r.) este la Iaşi, nu are nicio legătură cu asta. Legătura între Fără Zahăr şi teatru e reprezentată doar de mine. M-am băgat singur, însă iau o parte din umorul Fără Zahăr şi o pun în proiecte.

Mai ai şi alte proiecte?
Sunt student la Regie de Film, la Hyperion, dar nu sunt bun. Domnul Geo Saizescu, profesorul meu, îmi dă doar note de trecere. Cred că primesc notele astea, de trecere, doar aşa, ca să mă motiveze. Mai degrabă aş putea fi un critic de film. Mai am în plan nişte proiecte cu Ada Milea, însă trebuie să ne sincronizăm. Deocamdată ştim doar că trebuie să mai facem ceva, dar nu ştim exact ce. M-ai întrebat ce mai fac în plus… Cresc un copil, care mă ţine treaz. (râde)

Ce face trupa Fără Zahăr?
A scos o piesă nouă, se numeşte "Lugu-Lugu", e despre făcut copii, e povestea unui cuplu care încearcă să facă copii, e un proces mecanizat, căci despre asta e vorba până la urmă, e cu cronometru, cu program fix de lucru, cu termometru, cu calendar. E lansată pe net de vreo trei săptămâni. E o piesă în spiritul scăderii natalităţii, că am înţeles că treaba cu natalitatea e mai nasoală, deşi nu prea înţeleg cum vine asta, pentru că parcurile din Bucureşti sunt pline de copii.

Avem nevoie de epurarea generaţiei. Ne punem baza în generaţiile care sunt acum la grădiniţă, poate ei, peste 20 de ani, vor reuşi să facă ceva. Ideea e că noi ne-am gândit să atragem părinţii de copii nenăscuţi încă pentru ca, atunci când îi vor naşte, să-i nască direct fani Fără Zahăr.

Piesa nu beneficiază de clip, pentru că, la precedenta, 3PM, am investit câteva mii de euro în clip şi tot pe net a circulat. Important e mesajul piesei. Imaginea vine în detrimentul muzicii. Noi avem mesajele noastre, care sunt foarte importante şi pe care vrem să le transmitem prin muzică. Versurile au fost mereu punctul nostru forte. Lucrăm acum şi la un album, însă din considerente de producţie îl mai amânăm.

Noi lucrăm însă continuu, vorbim pe messenger, că eu locuiesc în Bucureşti, iar Bobi a rămas la Iaşi, are pajiştea lui, sursa de inspiraţie, a rămas aproape de rădăcinile noastre. Avem în pregătire o nouă piesă în care vorbim despre neajunsurile de a trăi în România. Am renunţat puţin la temele din showbiz, dar le vom relua.

Aşa, ca să nu vă ieşiţi din mână…
Exact. Ne vom păstra stilul, însă vom aborda teme pe care nu le-am abordat până acum, dar nu vom renunţa la cele care neau consacrat, ştirile cu violuri, babe, chestii de la sate….

"Treaba cu natalitatea cică e mai nasoală. Totuşi nu prea înţeleg cum vine asta, pentru că parcurile din Bucu reşti sunt pline de copii.",
BOBO BURLĂCIANU, membru al trupei Fără Zahăr

<object height="360" width="580"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/px0AEZUuGhI?fs=1&hl=en_US&rel=0&border=1" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/px0AEZUuGhI?fs=1&hl=en_US&rel=0&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="360" width="580"></embed></object>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: