Planeta Marte, greu de colonizat. La ce sunt supuși astronauții
- Mihnea Talau
- 19 mai 2020, 17:16
Pe lângă faptul că este un loc extrem de rece, Europa se află pe o orbită ce străbate puternicele centuri de radiaţii ale lui Jupiter.
„Dacă vom ajunge vreodată acolo, acestea sunt cazurile în care corpul uman ar fi complet prăjit de nivelurile ridicate de radiaţii. Acolo te aşteaptă moartea sigură dacă nu faci ceva, dacă nu te dotezi cu fiecare tip de scut antiradiaţii posibil", conform lui Mason.
Ingineria genetică ne permite să luăm în considerare posibilitatea de a trimite astronauţi pe Europa, care este considerată una dintre cele mai interesante locaţii din Sistemul Solar din perspectiva existenţei vieţii - explorarea acestui satelit jovian reprezintă o prioritate pentru programul de explorare robotică al NASA. La jumătatea acestui deceniu NASA va lansa misiunea Europa Clipper, care va evalua posibilitatea ca pe Europa să existe viaţă, iar Congresul american i-a solicitat agenţiei spaţiale să dezvolte şi un modul de asolizare la suprafaţa acestei luni.
De asemenea, ingineria genetică nu va fi restricţionată doar în folosul pionierilor care vor înfiinţa colonii pe alte planete. Progrese recente în domeniul biologiei sintetice lasă să se întrevadă un viitor în care "microbii modificaţi" îi vor ajuta pe colonişti să se stabilească pe Marte, precizează şi Lynch.
„Acestea sunt unele dintre lucrurile pe care le putem face pentru a ne ajuta să construim noi habitaturi. Numeroşi cercetători studiază acum aceste lucruri pentru a ne ajuta să ajungem pe Marte", a adăugat Kennda Lynch.
Unii cercetători au sugerat chiar folosirea unor microbi modificaţi genetic pentru a terraforma planeta Marte şi a o transforma într-o lume mult mai confortabilă pentru oameni. Această posibilitate ridică, în mod evident, mari întrebări de ordin etic, în special pentru că Marte ar fi putut fi o planetă vie în trecutul său îndepărtat şi nu este deocamdată clar dacă în prezent există sau nu viaţă microbiologică pe această planetă, în acumulările de apă din subteran, scrie Agerpres.
Majoritatea astrobiologilor sunt însă împotriva terraformării lui Marte, susţinând că nu vor să modifice în mod radical un posibil ecosistem nativ acestei planete. Ar fi ceva deopotrivă lipsit de etică şi cu un profund caracter anti-ştiinţific, avertizează Lynch. Până la urmă, poate principalul motiv pentru care mergem pe Marte este acela de a determina dacă, în acest colţ de Univers, viaţa a apărut doar pe Pământ.