Comisia Europeană a pus la punct un plan de reducere a ratei de abandon şcolar din cauză că părăsirea timpurie a şcolii îngreunează dezvoltarea economică, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Asta în contextul în care peste şase milioane de tineri din UE părăsesc sistemul de educaţie şi formare cu calificări de nivel secundar inferior, în cel mai bun caz. Mai mult, aceştia se confruntă cu dificultăţi severe în găsirea unui loc de muncă, sunt mai des şomeri şi depind mai des de sistemul de asigurări sociale, potrivit comunicatului CE.
Astfel, comisia a aprobat ieri un plan de acţiune care va ajuta statele membre să atingă unul din obiectivele principale ale Strategiei Europa 2020, acela de reducere, până la finalul deceniului, a ratei medii de părăsire timpurie a şcolii în UE, de la nivelul actual de 14,4% la sub 10%.
Noua iniţiativă a Comisiei subliniază situaţia din întreaga Europă în ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii, cauzele principale ale acesteia, riscurile pentru dezvoltarea societală şi economică viitoare şi propune modalităţi de abordare mai eficace a acestei probleme. În ce constă planul european
Strategiile eficiente de reducere a ratei de părăsire timpurie a şcolii trebuie să fie adaptate la condiţiile locale, regionale şi naţionale. Ele trebuie să includă măsuri de prevenire, intervenţie şi compensare, potrivit comunicatului CE.
- Prevenirea părăsirii timpurii a şcolii trebuie să înceapă cât de repede posibil, prin sprijinirea copiilor în activitatea lor de învăţare şi prin evitarea condiţiilor care ar putea duce la părăsirea timpurie a şcolii, cum ar fi obligarea unui elev să repete un an şcolar şi lipsa de sprijin corespunzător pentru copiii cu limbi materne diferite.
- Măsurile de intervenţie trebuie să abordeze rapid şi eficient dificultăţile emergente, precum absenteismul şi nivelurile scăzute de performanţă.
- Măsurile de compensare trebuie să ofere oportunităţi de învăţare de tipul unei „a doua şanse”, inclusiv ore suplimentare la şcoală şi posibilităţi pentru tinerii adulţi de a reintegra sistemul de educaţie şi formare.