Hotelierii şi operatorii economici de pe litoral vor putea închiria, anul acesta, fără licitaţie plajele libere de contract, de la Administraţia Naţională Apele Române.
Pentru că sezonul a început deja de la 1 mai, iar situaţia plajelor rămăsese incertă din cauza amânării modificărilor la Ordonanţa de Urgenţă 19/2006, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, a obţinut o derogare de la legea privind regimul de închiriere a proprietăţilor, anul acesta, publice, care instituie obligativitatea licitaţiei publice. „Contractele vor fi valabile doar până pe 30 septembrie”, a precizat ieri Nemirschi. Din totalul de 1.699.000 de metri pătraţi de plajă, aprope jumătate este liberă de contract.
Prioritate la închiriere vor avea operatorii economici care deţin spaţii de cazare şi de agrement. Potrivit ultimei versiuni a ordonanţei de urgenţă, negociată cu ministerele Turismului şi al Justiţiei, autorităţile locale sunt obligate să păstreze neînchiriată o suprafaţă de până la 20% din totalul disponibil. Aceasta va rămâne liberă pentru cei care vor să vină la plajă şi să evite porţiunile cu şezlonguri, administrate de firmele private.
Procentul se adaugă suprafeţei de 20% pe care cei care au în concesiune plajele trebuie să-l asigure turiştilor „la liber”. Întrebat dacă românul „poate să-şi pună cearşaful între două şezlonguri de pe plaja de la Rex, din Mamaia”, ministrul Nemirschi a răspuns că, „legal, nimeni nu mă poate trage la răspundere că stau pe plajă”, indiferent dacă e închiriată sau nu.