Plajele sălbatice de pe litoral, distruse de „iubitorii naturii”

Mii de turiști cu rulote și autoturisme parcate ilegal pe vegetația protejată din Rezervația Delta Dunării sau direct pe întinderile de nisip ale plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Midia își petrec aici weekendurile susținând că vor să se relaxeze în mijlocul naturii, departe de zgomotul orașelor.

Pe plajele Corbu și Vadu, care aparțin Rezervației Biosferei Delta Dunării, se înregistrează, în această vară, cu 500% mai mulți turiști și autovehicule față de anii trecuți. Este un exod care i-a speriat pe inspectorii, prea puțini, ai Rezervației. Din dorința de „a fugi în mijlocul naturii”, turiștii calcă în picioare, și la propriu și la figurat, legile Deltei. Calcă vegetația protejată din habitatele Rezervație, campează pe nisip, deși este total împotriva legii.

 

În acest fel, fostele peisaje sălbatice de la Vadu și Corbu au rămas doar amintire. Cât vezi cu ochii, șiruri lungi de autoturisme și rulote ocupă aleile din nisip, iar pe plajă, direct pe nisip, o mulțime de corturi, bărci, chiar și mașini mari. Turiștii „iubitori de natură” au călcat fără milă plajă sălbatică.  Sunetul motoarelor care produc curent electric la rulote a devenit ceva obișnuit. Nu mai miră pe nimeni.

O turistă cu un copil în brațe spune, mulțumită, că pe plaja Corbu, unde a venit la plajă „ e mai liniștit decât la Constanța”, opinând că „zona ar trebui puțin mai mult modernizată”. Iar un turist din București constată că " plaja a fost sălbatică, acuma văd că deja a început să fie așa, căsuța lângă căsuța, pe roți". Oamenii par să nu priceapă că au venit într-o zonă protejată, unde trebuie să plătească o taxă pentru a parca în zone special desemnate.

Turism în mijlocul naturii printre gunoaie și șobolani  

Pe plaja Vadu, o doamnă, supărată de întrebare, susține că nu a greșit cu nimic. "Eu știam doar că nu avem voie să punem mașina pe plajă, aici, unde este nisipul, și am încercat să ne ducem cumva mai departe, dar fiind o plajă sălbatică nu prea ai cum să te duci mai departe pentru că e destul de periculos". Mai încolo, o familie de turiști care vine în zonă prima dată, iubește plaja de aici pentru că „aici nimeni nu-ți impune reguli și cred că asta-l face special”.

Cea mai des încălcată regulă, și cea pe care turiștii nu o știu aproape deloc, este camparea la mai puțin de 150 metri de la linia țărmului. Este exact porțiunea unde turiștii își pun corturile și rulotele. „Îmi place că e o zonă mai sălbatică, mai puțin populată și atuncea ne convine, dat fiind că se spune să stăm mai puțin aglomerați și pandemia cred că recomandă chestia asta. Ce nu-mi place e că nu avem toalete”, punctează o doamnă de pe plaja Corbu. Din cauza gunoaielor aruncate de „iubitorii naturii”, vegetația este invadată de șobolani.

Plajele Vadu și Corbu , din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au primit statut de „Site Natura 2000” pentru protejarea florei și faunei valoroase, la nivel european și mondial. Regulile de acces s-au înmulțit, dar turiștii nu le cunosc. În weekendul trecut au fost date peste 50 de amenzi în valoare de 40.000 de lei. "În comparație cu anii trecuți, pe aceste plaje sunt cu 500% mai mulți turișți și autovehicule, în special în week-end. Circulația sau staționarea vehiculelor  se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei” a avertizează Ion Bucur de la Corpul de Control al Rezervației Delta Dunării.