Plagiat politic?! Reorganizarea Capitalei propusă de USR, o idee a Elenei Udrea

Plagiat politic?! Reorganizarea Capitalei propusă de USR, o idee a Elenei Udrea

Uniunea Salvați România (USR), prin vocea Roxanei Wring, a venit cu propunerea de reorganizare a Capitalei, care ar presupune desfiinţarea administraţiilor de sector, înfiinţarea a 20 de districte şi a Zonei Metropolitane. Și Elena Udrea a venit în 2011, tot cu un astfel de proiect – Legea Capitalei.

„Propunerea de reorganizare administrativ-teritorială a Bucureştiului nu e o idee nouă, e un concept care apare în toate strategiile de dezvoltare teritorială naţională şi locală, dar este un demers care până în acest moment nu a fost întreprins de clasa politică românească” declara Roxana Wring, președintele USR București. Potrivit acesteia, se propune desfiinţarea administraţiilor de sector şi înfiinţarea a 20 de districte, care să fie unităţi funcţionale, dar fără să aibă personalitate juridică proprie.

Într-adevăr, nu este o idee nouă. „Avem două variante de lucru. Într-una, primarii de sectori sunt aleşi din rândul consilierilor generali care, la rândul lor, vor fi aleşi uninominal astfel încât fiecare bucureştean să ştie cine este consilierul general care-l reprezintă. A doua are o şi mai mare susţinere în rândul societăţii civile. Este varianta în care Bucureştiul se va împărţi în atâtea sectoare câte colegii uninominale vor fi în urma modificării Legii electorale şi a reducerii numărului de parlamentari, probabil peste 20 de sectoare", preciza Elena Udrea, în ianuarie 2011.

„Legea Capitalei este un demers politic legitim si util. Simplifica traseul deciziei administrativ-politice si reduce birocratia. Creeaza premisele unei strategii cu adevarat unitare de dezvoltare a Bucurestiului si elimina baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare. Mai mult decat atat, prin propunerea ca membrii Consiliului General sa fie alesi uninominal, reda puterea bucuresteanului", scria la vremea respectivă Elena Udrea pe blogul personal.

În expunerea de motive a Legii Capitalei a Elenei Udrea, era specificat faptul că această lege „vine cu soluții pentru rezolvarea tuturor acestor probleme, propunând un sistem nou de alegere a autorităților executive, respectiv a primarilor subunităților administrativ teritoriale și desființarea autorităților deliberative, respectiv a consiliilor locale. (...) Astfel, primarii sectoarelor vor fi desemanti din rândul consilierilor generali, aleși la rândul lor prin vot uninominal de populația Capitalei iar corelativ desființării consiliilor locale de la nivelul sectoarelor se suplimentează numărul de consilieri generali. În acest fel, subunitățile administrativ teritoriale nu vor dispărea, însă vor fi supuse unei politici de dezvoltare unitare, cetățenii Capitalei fiind astfel protejați de tendințele dezvoltării or cu particularități a sectoarelor".

 

Pe de altă parte, Roxana Wring a precizat că această propunerea vizează crearea Zonei Metropolitane Bucureşti din care să facă parte Capitala şi localităţile din judeţul Ilfov, ce va fi desfiinţat. „Această Zonă Metropolitană va fi gestionată de Consiliul Metropolitan, din care vor face parte 30 de consilieri, dintre care 20 din Consiliul Municipal, iar 10 – reprezentanţi ai localităţilor din fostul judeţ Ilfov. Din punct de vedere executiv va fi condusă de un administrator metropolitan, propus de primarul municipiului şi votat de Consiliul Metropolitan. (…) La nivelul municipiului continuă să existe Consiliul Municipal, din care vor face parte 60 de consilieri municipali aleşi, trei din fiecare district şi, bineînţeles, Primăria Municipiului Bucureşti”, a arătat Roxana Wring.

Ne puteți urmări și pe Google News