Plafonul datoriei internaționale prinde contur. Statele care riscă să intre în incapacitate de plată în 2023

Plafonul datoriei internaționale prinde contur. Statele care riscă să intre în incapacitate de plată în 2023

Mai multe intrări în incapacitate de plată ale unor state sunt „ probabile” anul viitor în rândul micilor pieţe emergente, a avertizat luni agenţia de evaluare financiară Fitch.

În prezent, plafonul datoriei este puțin sub 31,4 trilioane de dolari. Datoria guvernamentală SUA, care nu este exact stabilită, deoarece unele datorii sunt excluse din calculul plafonului datoriei, se ridică la 31,3 trilioane de dolari. Iar cele mai recente estimări arată că plafonul datoriei va atins la începutul lui 2023.

Mai multe intrări în incapacitate de plată ale unor state sunt „ probabile” anul viitor în rândul micilor pieţe emergente, a avertizat luni agenţia de evaluare financiară Fitch, care menţionează probabilitatea unor creşteri bruşte ale costurilor cu împrumuturile, pierderea accesului la pieţe şi nevoile urgente de finanţare.

Mai multe zeci de state emergente, în special cele mici şi riscante catalogate drept pieţe de frontieră, au văzut cum în 2022 costurile cu împrumuturile lor au explodat până la un nivel nesustenabil, pe măsură ce Rezerva Federală americană a demarat un ciclu de majorări de dobândă pentru a putea ţine sub control inflaţia accelerată, apărută în urma războiului din Ucraina şi a menţinerii restricţiilor anti-COVID în China.

Ne puteți urmări și pe Google News

State care intră în incapacitate de plată

Sri Lanka a intrat în incapacitate de plată în acest an, în timp ce alte state, inclusiv Egiptul, Tunisia şi Ghana, au cerut ajutorul Fondului Monetar Internaţional.

„Accesul la pieţele internaţionale de obligaţiuni va rămâne o provocare pentru statele emergente mici şi de frontieră, şi mai multe default-uri sunt probabile. La fel ca şi în 2022, vor fi cazuri de provocări în asigurarea de finanţare de urgenţă pentru statele emergente mici şi de frontieră” , a apreciat Fitch.

În paralel, procesul de restructurare a datoriilor demarat de ţările din G20, care se derulează în prezent cu Zambia şi Etiopia, şi a fost finalizat în cazul Ciad-ului, s-a dovedit ineficient şi este puţin probabil ca lucrările să se îmbunătăţească anul viitor, adaugă Fitch.

Agenţia de evaluare precizează că, pentru prima dată după 2018, o cotă mai mare de pieţe emergente au o perspectivă de rating "pozitivă" comparativ cu pieţele dezvoltate.

Cu toate acestea, 2022 a fost al doilea cel mai prost an când vine vorba de retrogradările unor pieţe emergente, a subliniat Fitch.

„Riscurile geopolitice rămân ridicate. Nu există încă o cale clară cu privire la reconcilierea dintre Rusia şi Ucraina, şi similar pentru relaţiile dintre China şi SUA. Lanţurile de aprovizionare pentru tranzacţiile bunuri transmit riscurile şi consecinţele acestor conflicte la nivel global”, susţine Fitch, potrivit Agerpres.