Pisica are un comportament aparte în comparație cu alte animale de companie. Oricât de mult îşi dorești să-ți răsfeți pisica, experții spun că nu trebuie uitat că felinele nu suportă anumite gesturi din partea oamenilor.
Dr. Evelyn Richer, directorul medical de zonă al VCA Animal Hospitals a declarat că fiecare specie are propriile nevoi. Iar modul de a interacționa cu mediul înconjurător şi cu alte animale este total diferit. Oamenii au anumite gesturi și comportamente cu care felinele nu se simt confortabil. Din acest motiv ar trebui să le eviți pentru a nu enerva pisica.
Pisica are anumite linite atunci când vine vorba de răsfăț
Dacă alegeți să ai o pisică, trebuie să știi că aceasta are anumite limite. Deși sunt animale drăgălașe, nu pot fi tratate ca oamenii, indiferent de cât de mult le iubești, pentru că sunt o specie diferită. Pisicile au nevoie de spațiul lor și nu le plac anumite gesturi.
Pisica pe masă. Sursa foto: Pixabay
„Au nevoie de spațiu personal, spațiu de locuit și spațiu teritorial sau de roaming. Ceea ce le eliberează endorfinele sunt comportamentele de pândă, atac, mușcătură. Sunt foarte sensibile la mirosuri și la substanțele chimice comportamentale.
Este important să fim atenți la modul în care pisicile preferă să interacționeze cu oamenii. De exemplu, nu vrem să le enervăm, ceea ce le-ar putea determina să se retragă, sau mai rău, făcându-le să se simtă încolțite cu nevoia de a se apăra”, a explicat Dr. Evelyn Richer.
De exemplu, pisicilor nu le plac schimbările
Modificările mediului lor, precum și teama de necunoscut le face să se simtă inconfortabil, după cum a explicat Dr. Jessica K. Hockaday. Pisicilor nu le plac, de asemenea, interacțiunile forțate cu alți oameni.
Sursa foto: Pixabay
Atunci când ai musafiri în casă, s-ar putea ca animăluțul tău să nu fie prea fericit atunci când aceștia încep să îl atingă. În schimb, pisica trebuie lăsată să vină la oameni.
Nu suportă mângâierile pe burtă
În cazul câinilor, atingerile sunt binevenite, dar acest lucru nu este valabil și pentru pisici. Acestea nu suportă să fie atinse peste tot, așa că trebuie să le respecți acest lucru.
„Pisicile au preferințe la fel ca oamenii. Ascultă-ți pisica”, a spus Dr. Richer. Iar atunci când vine vorba de mângâieri pe burtă, pisicile reacționează cu totul diferit de câini.
„Stomacul sau abdomenul este o zonă foarte vulnerabilă, iar pisicile trebuie să se simtă foarte bine în mediul înconjurător și cu persoana respectivă pentru a permite atingerile pe burtă”, a explicat Dr. Hockaday.
Pisica nu suportă o îmbrățișare caldă
Nici îmbrățișările nu sunt gesturi pe care pisicile le adoră. Atunci când iei o pisică în brațe, iar aceasta nu se poate mișca, poate să fie foarte stresant. Deoarece simte că nu mai poate scăpa. A explicat Dr. Jacqueline Brister, DVM, medic veterinar.
Pisica. Sursa foto: Pixabay
Este posibil ca pisica ta să nu vrea să-l salute pe cel mai bun prieten al tău, să fie ținută în brațe ca un bebeluș uman sau să deschidă cadoul pe care i l-ai cumpărat în Prime Day.
„Pisicile urăsc interacțiunea forțată. Lasă pisicile să vină la tine”, spune dr. Kelly Diehl.
Zgomote neașteptate
„Nimănui nu-i plac zgomotele puternice sau neașteptate, dar pot fi deosebit de supărătoare și neplăcute pentru o pisică”, spune dr. Brister.
„Auzul lor este foarte sensibil. Deși par calme, zgomotele puternice și neașteptate tind să le pună în alertă roșie. În modul de luptă sau de slat”.
Din păcate, sunete puternice și neașteptate ar putea include trântirea ușii mașinii sau greutățile care lovesc pământul după ce ați terminat un antrenament acasă.
Nu suportă anumite mirosuri
Odorizantul de aer cu miros de citrice se numără printre lucrurile care pot deranja cu adevărat pisica. Un astfel de miros este iritant pentru ele, astfel că ar fi mai bine să alegi altă aromă dacă vrei ca animăluțul tău să rămână prin preajmă. Un alt lucru cu care ți-ai putea enerva pisica este să cureți anumite locuri din casă care îi plac.
Pisica. Sursa foto: Pixabay
„Unele persoane au observat probabil că pisicilor lor le place să se frece de lucruri. Ele marchează aceste zone, dar uneori acest lucru poate lăsa un reziduu pe care oamenii îl consideră murdar, așa că îl curăță. Acest lucru este foarte enervant pentru pisica ta. Dacă puteți, încercați să evitați să curățați aceste zone”, a spus Dr. Diehl.
Nu suportă să aduci alte animale în casă
Pisica are nevoie de propriul spațiu, așa că nu ar fi o idee bună să aduci altele în casă, deoarece nu sunt animale de haită. Cel mai probabil, dacă aduci mai multe pisici în locuință, acestea pot ajunge să se lupte pentru resurse. În acest caz, felinele ar putea deveni mai agresive.
„Pisica are nevoie de 3.000 de metri pătrați de spațiu de locuit. Pisicile își aleg companionii preferați (alte pisici sau oameni). Noi nu-i alegem cu adevărat. Lupta pentru resurse…cum ar fi locuri de odihnă sau de ascundere, litieră, mâncare sau chiar timp petrecut cu oamenii sunt toate lucruri care pot face pisicile foarte neplăcute. Atunci când o pisică trebuie să muncească prea mult pentru aceste resurse, putem observa schimbări de comportament – mai multe șuierături, zgârieturi sau chiar accidente în afara litierei în unele cazuri”, a spus Dr. Richer.
Hrănirea lor dintr-un castron mic
Există un lucru care îți poate enerva pisica și atunci când vine vorba de mâncare. De exemplu, acestea nu suportă să le hrănești dintr-un bol de dimensiuni prea mici, deoarece mustățile lor ating marginile recipientului.
„Pisicilor nu le place ca mustățile lor să atingă părțile laterale ale recipientului atunci când mănâncă sau beau”, spune dr. Richer. „Încearcă o farfurie mică pentru mâncare”.
Cum să-ți dai seama dacă pisica ta urăște ceea ce faci
Limbajul corpului și vocalizările sunt indicii bune pe care pisica ta dorește să ţi le transmită.
„Învățarea schimbărilor în postura sau comportamentul pisicii poate ajuta la ghidarea modului în care le abordați în diferite situații”, spune dr. Hockaday.
Semne că nu este mulțumită de tine:
- Urechile joase și rotite în lateralul capului
- Urechi erecte
- Strângerea cozii
- Mârâind
- şuierat
- Pupile dilatate.
„În cel mai rău caz, o pisică vă va șuiera, va lovi sau vă va mușca dacă sunt cu adevărat enervate. Cel mai bine este să evitați escaladarea la acest nivel, deoarece poate avea un impact negativ asupra legăturii pe care o împărtășiți și pe care doriți să o cultivați cu pisicuța dvs.”, spune dr. Diehl.