Piscicultorii moldoveni au rămas fără compensații la energie
- Doina Ivanov
- 9 februarie 2025, 11:02

Republica Moldova. Piscicultorii moldoveni se plâng că au rămas fără compensații pentru energia electrică. Aceștia nu s-au regăsit în lista beneficiarilor eligibili, care urmau să primească sprijin din partea statului moldovean. Piscicultorii sunt indignați acum și spun că au fost duși în eroare de către autorități.
Piscicultorii sunt nemulțumiți
Administratorul societății pe acțiuni ”Piscicola-Gura Bîcului, Oleg Andronic a scris pe o rețea de socializare că în luna ianuarie, întreprinderea pe care o conduce, a primit un mesaj din partea Ministerului Economiei să depună cerere pentru a primi compensație la energia electrică. Totuși, în data de 3 februarie, atunci când au început să ajungă sprijinul financiar, el a fost anunțat că cererea i-a fost respinsă, pe motiv că nu este eligibilă.
Totodată, piscicultor a menționat că întreprinderea lui, la fel ca și celelalte, este dependentă de energia electrică și că folosește echipamente extrem de costisitoare pentru a menține nivelul de apă în bazine. Iar cheltuielile pentru lumină depășesc pragul de 3 la sută din veniturile pe care le au.

Pește. Sursa foto: Pixabay
Măsurile de sprijin, anunțate cu mare fast
În data de 3 februarie a intrat în vigoare un ordin al Ministerului Economiei privind acordarea compensațiilor la energia electrică pentru agenții economici. În ianuarie, autoritățile de la Chișinău au anunțat cu mare fast un pachet de sprijin financiar pentru aproximativ 10 mii de companii din Republica Moldova, după creșterea tarifului la energia electrică.
Programul de compensații vine să sprijine competitivitatea întreprinderilor autohtone, pentru care energia electrică reprezintă o parte semnificativă a costurilor de producție.
Potrivit ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, ar urma să fie compensată până la 50% din creșterea tarifului la energie electrică, pe o perioadă de la 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile, dar și de necesități. Prioritate au firmele ce se ocupă de producția de alimente, lapte, carne, ouă și pâine. De asemenea, sprijinul va fi extins și către alte sectoare, cum ar fi producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte sau mobilă.