Evenimentul Zilei > Politica > Pirtea: ”PSD-ALDE ia decizii după chipul și asemănarea șefilor acestei coaliții de guvernare”
Pirtea: ”PSD-ALDE ia decizii după chipul și asemănarea șefilor acestei coaliții de guvernare”

Pirtea: ”PSD-ALDE ia decizii după chipul și asemănarea șefilor acestei coaliții de guvernare”

Deputatul Marilen Pirtea acuză partidele aflate la guvernare că îngrădesc transaprența instituțiilor statului, atât la nivel central cât și local.

Recent, în Comisia parlamentară din Senat pentru elaborarea Codului Administrativ, alianța PSD-ALDE a decis scăderea pragului majorității necesare în consiliile locale pentru hotărâri legate de administrarea, concesionarea, închirierea sau utilizarea patrimoniilor aparținând domeniului localităților. Este vorba de o propunere depusă în 2015 de Gabriela Firea și Darius Vâlcov. Conform deciziei din Comisia pentru Cod Administrativ, doar înstrăinarea patrimoniilor a rămas atributul unei majorități calificate de două treimi din voturile consilierilor.

”Decizia arată un interes major al partidelor puterii de a netezi calea multora dintre colegi, primari sau consilieri PSD, interesați în realizarea de aranjamente facile în administrația locală, vizând patrimonii cu mare valoare economică, aranjamente de cele mai multe ori dezavantajoase pentru comunitate, care aduc însă avantaje economice, electorale sau de imagine celor care le susțin, de cele mai multe ori primari interesați de avantaje personale sau de grup politic ori de interese economice.

Consider că propunerea relaxării condițiilor de decizie în consiliile locale asupra modului în care sunt administrate patrimoniile localităților din România, la mai puțin de doi ani de momentul organizării alegerilor locale, este o măsură nejustificată, electorală, care favorizează apariția de situații în care patrimoniul local poate să devină instrument electoral sau chiar miză economică personală pentru unii aleși locali.

În loc să se preocupe de transparentizarea deciziilor administrației centrale și locale, de conceperea unui mecanism de echilibru și verificare între autoritățile și decidenții publici, pentru un act administrativ mai eficient și orientat spre binele comunității, PSD-ALDE ia decizii după chipul și asemănarea șefilor acestei coaliții de guvernare ce se scaldă în ape tulburi, Dragnea și Tăriceanu, cei care patronează destructurarea mecanismelor democrației locale de la înălțimea funcțiilor de preșdinți ai celor două camere din Parlament”, transmite Marinel Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.