Pe plan global, o nouă tulpină de Covid-19 provoacă îngrijorări semnificative. Cunoscută sub numele de „Pirola” sau BA.2.86, această variantă este o mutație a variantei Omicron și a contribuit la o creștere alarmantă a numărului de cazuri atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa.
Pirola ridică îngrijorări cu privire la un nou val pandemic. Agenția pentru Sănătate din SUA face recomandarea de a fi la curent cu vaccinările și cu dozele de rapel anuale. Inclusiv cu cele împotriva gripei, pe fondul aparentei reveniri în forță a bolii în întreaga lume.
Aceleași țări care au fost puternic afectate de virus în 2020 se confruntă din nou cu aceeași problemă în prezent.
Pirola, o nouă mutație Covid-19, ridică îngrijorări
Potrivit experților, este puțin probabil ca varianta BA.2.86 să declanșeze un val devastator de cazuri severe și decese, având în vedere nivelul de imunitate construit la nivel global prin vaccinare și infecțiile anterioare cu Covid-19.
Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), testele de detectare și tratamentele pentru Covid-19 par să fie eficiente și împotriva tulpinii BA.2.86.
Cercetătorii ridică o preocupare în legătură cu capacitatea variantei de a infecta persoane care au avut deja Covid-19. Cu toate acestea, există puține probe care să sugereze că această tulpină determină forme mai severe ale bolii.
„Este o îngrijorare că este în creștere, dar nu arată ca ceva care este foarte diferit de ceea ce a circulat deja în SUA în ultimele trei până la patru luni. Deci cred că asta este ceea ce îmi temperează îngrijorarea cu privire la această variantă, în acest moment”, a transmis Andrew Pekosz, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea Johns Hopkins.
Mutațiile virusului sunt complet alarmante
În plus față de Pirola, o altă variantă recentă numită EG.5 sau „Eris” a înregistrat un număr semnificativ de cazuri și a devenit dominantă. Conform expertului în boli infecțioase de la Yale Medicine, Scott Roberts, mutațiile virusului în această variantă sunt extrem de periculoase.
EG.5 este o derivată a variantei Omicron. Ea prezintă o mutație semnificativă care îi permite să evite anticorpii dezvoltați de sistemul imunitar ca răspuns la variantele și vaccinurile anterioare.
Deși Organizația Mondială a Sănătății a constatat că „riscul pentru sănătatea publică prezentat de EG.5 este evaluat ca fiind scăzut la nivel global”, totuși a clasificat această variantă drept „variantă de interes”.
Pe de altă parte, Pirola reprezintă o variantă nouă a Omicron. Ea derivă din SARS-CoV-2, virusul cauzator al Covid-19.
Aceasta evidențiază mutații suplimentare în comparație cu subvariantele Omicron cunoscute până în prezent. Varianta a fost identificată pentru prima dată în data de 24 iulie, în Danemarca. Iar ulterior, din luna august, au fost raportate un număr tot mai crescut de cazuri în Statele Unite ale Americii și Canada.