Ping-pong cu salariile profesorilor

Evz.ro a urmărit, de la sfârşitul lunii septembrie, traseul legii care a devenit mărul discordiei între bugetari şi guvernanţi.

Pe 30 septembrie, deputaţii au votat în unanimitate legea care mărea salariile profesorilor cu 50%.

La mai puţin de o săptămână de la votul din Parlament, Guvernul a contestat legea la Curtea Constituţională.

Peste alte două zile, premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a demis pe ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, cel care votase pentru creşterile salariale din învăţământ, şi l-a înlocuit cu Anton Anton.

Pe 15 octombrie, Curtea Constituţională le-a dat câştig de cauză profesorilor. Chiar în ziua în care sindicaliştii protestau în stradă, legea a fost declarată constituţională. Pe 24 octombrie, şeful statului a promulgat actul normativ. După încă patru zile, legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Pe 28 octombrie, Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat pînă la 1 aprilie măririrea salariilor din învăţământ.

Ordonanţa de Urgenţă de amânare a majorării salariilor a fost respinsă şi de comisia de educaţie din Senat, în data de 4 noiembrie, demnitarii menţinându-şi poziţia în ceea ce priveşte creşterea cu 50 la sută a salariilor profesorilor.

Avocatul Poporului a contestat, vineri, la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care majorările salariale pentru profesori erau amânate până la 1 aprilie, anul viitor.

Ieri, profesorii au intrat în grevă de avertisment, timp de două ore. Evz.ro a vorbt cu un lider de sindicat despre cererile protestatarilor şi despre sistemul de învăţământ din România.

Am fost prezenţi şi la manifestaţia organizată în faţa Parlamentului, acolo unde profesorii au vorbit despre situaţia lor.