Pinacoteca Bucureștiului, un tezaur interbelic

La Muzeul Suțu, iubitorii de artă sunt invitați la o nouă expoziție temporară – „Pinacoteca Bucureștiului. Un proiect interbelic

Expoziția reprezintă un memento dedicat Pinacotecii bucureştene şi preconizează să sintetizeze o imagine reprezentativă a acesteia, în constituirea căreia colecţionismul de stat şi cel particular au avut o pondere egală. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 29 iulie, la ora 18:30, la Palatul Suțu, și va putea fi vizitată până la 30 august 2017.

FOTO:Nicolae Grigorescu „Întoarcere de la târg” FOTO: CRISTIAN OPREA

Fondată prin strădania unor personalităţi marcante ale culturii româneşti a epocii, ca secție a Muzeului Municipal, Pinacoteca a devenit esențială în modernizarea culturală a Capitalei. Era apreciată ca un veritabil „templu al artei” care să încânte şi să instruiască. Preocuparea Instituției pentru promovarea de valori autentice a impulsionat creația locală, concretizându- se într-un real tezaur de repere vizuale bucureştene.

Artiști

Expoziția reuneşte opere de artă universală și creații reprezentative pentru artiştii români din perioada modernă şi contemporană: Gheorghe Tattarescu, Mişu Popp, Nicolae Grigorescu, Sava Henția, Ion Andreescu, G.D. Mirea, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Rodica Maniu etc. Sunt expuse sculpturi de Filip Marin, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Milița Petrascu, Ion Irimescu, Gheorghe Anghel și alții. Pentru 6 lei, vizitatorii pot vedea această expoziție și tot muzeul.

Se așteaptă un sediu nou

Pinacoteca bucureșteană, inaugurată în 1933, cu sediul în palatul amiralului Gheorghe Urseanu, are azi aproximativ 5.500 de piese de pictură, grafică și sculptură românească și universală. Conjuncturi diverse ale istoriei urbane au făcut colecția inaccesibilă locuitorilor Capitalei, timp de un sfert de veac. După ce a fost deposedată de numeroase opere prețioase în anii comunismului, colecția nu a mai fost valorificată după 1990 decât fragmentar, prin câteva evenimente temporare, de Muzeul Municipal. Poate această expoziție le va da gândul cel bun celor care pot decide că Pinacoteca merită un sediu adecvat.