Cum eram de jurnă să scriu editorialul, am început să caut idei. Așa că am intrat și pe Facebook. Am găsit câteva lucruri pe care mi-ar fi plăcut să le spun eu, dar scrise mai bine decât aș fi reușit eu s-o fac. Cărțile se fac din cărți, de ce nu s-ar face și editorialele din postările mai deștepte ale altora? (Bine, nu m-am putut abține și am strecurat și câteva postări personale). Deci:
„Mă duc la aprozar. Să cumpăr niște fructe. Înăuntru, câteva persoane. Toată lumea cu mască, toată lumea păstrează distanța. Intră o cuconetă. Gen „Sunt o doamnă, ce aia a mea”. Și pune întrebarea magică: „Dar aici nu se face termoscanare?!”
Îmi cade fața. Vânzătoarea o ignoră, lumea se uită la ea bizar. Și începe să ne țină o adevărată lecție de epidemiologie, toate aserțiunile ei începând cu „specialiștii spun”, „domnul Arafat spune”. Pe un ton din ăla de revoltată, de parcă s-ar fi revărsat carul cu virusache în aprozarul de cartier.
Fix când să deschid gura s-o invit să se ducă la Kaufland, s-o scaneze ăia în ce găuri vrea ea, îi zice un domn, altminteri cu o mină de om serios: „Duduie, dacă vreți, vă scanez io”. Și se uită la acel loc al pantalonilor. Să moară aia, nu alta! „Ce?!” zbiară revoltata.
Pentru că ratasem momentul în care să mă bag ca musca, o iluminez : „Domnul zice că poate să vă ... (cuvântul cu „f”). Lumea râde isteric, aia nu ne mai scoate din „țărani”, „mârlani”, „golani”, „țigani", „nesimțiți” etc. Iese val-vârtej, iar sfârșitul îi aparține vânzătoarei: „Cred că e nescanată de mult...” (Niculina Baicu)
*
„Dr. Arafat a aparut la tv cu mască pe figură. E prima oară când îl văd mascat. Dă exemplu în Starea de alertă. Când era Stare de urgență, când infectările erau cu zecile pe zi, îl durea la bască de mască. (Cristian Botez)
*
„Armand Goșu, cel mai bun analist din spațiul ex-sovietic, a lăsat-o mută pe Ioana Dogioiu la Europa FM: «Când se pierd procente mari în sondaje, se reîncălzește ciorba ungurească și ruseească»”. (Remus Bădulescu)
*
„Dacă înțeleg bine, e dreptul proprietarului să reglementeze ce face în spatiul lui, te întâmpină cu termometrul sau nu. Nu-ți convine, nu intri. De ce nu există localuri pentru fumători?” (Ana-Maria Itoafă)
*
„Ce nu are curaj să spună nimeni este faptul că normalitatea presupune o singură certitudine: vom muri. Că normalitatea nu e cu «condiții de laborator», cu măști, mănuși, dezinfecții peste dezinfecții. Că omul normal mai face și boli. Incredibil, dar adevărat. Că o plăcere normală e să mănânci din copac (neigienic), să te întinzi pe iarbă, să faci baie într-un lac, să mănânci mici cu muștar «la botu’ calului» sau șaorma cu de toate învelită neigienic în hârtie.
Și că normalitatea, repet, presupune și moartea la un moment dat. (Bogdan-Alexandru Duca)
*
„Asta cu termoscanarea nu este altceva decât o furăciune agilă. De când a început ciuma, am auzit doar cum nu avem de nici unele, cum nu se găsește nimic de cumpărat. Dar lucrul dracului: nu au lipsit termoscanerele. S-a dat ordonanța, bau! toată lumea avea exact câte termoscanere le trebuia. Nici ciumă, nici criză mondială, nu se plânge nimeni. Apoi: termoscanerele astea sunt niște mizerii, de o săptămână sunt pe la 35 - 36 de grade. Ieftinăciuni vândute la stat pe o cerere creată prin ordonanță - ce poate fi mai plăcut pentru orice importator care știe ce va dori statul să cumpere?” (George Damian)
*
„Oare numai mie mi-au atras atenția minionii albi de la înmormântarea IPS Pimen? Niște siluete antropomorfe, fără chip, depersonalizate, care roboteau într-o regie cu accente absurde, doar de ei știută. Ăsta să fie viitorul?” (Cătălin Mareș)
*
„Kaufland, Kaufland, über alles.” (Adrian Pătrușcă)
*În noul număr al revistei Evenimentul Istoric ce apare din 29 mai la punctele de difuzare ale presei, descoperi amănunte despre afacerea ”Peregrinii ” și modalitatea prin care Nicolae Ceaușescu a reușit să obțină fabuloasa sumă de 6 milioane de dolari.
„Râdeau de oamenii care stăteau la cozi să pupe moaște sau să îi miruiască preotul, dar acum ei stau la coadă ca vitele să îi scaneze un neica nimeni, să poată să-și cumpere d’ale mațului.” (Simona Neagu)
*
„E foarte convenabil pentru tabăra iluminaților progresiști să fim toți băgați în oala conspiraționiștilor. (...) Nu cred că 5G este vreo conspirație satanică, dar cred că este posibil ca prin tehnologie să fim controlați și ne poate fi limitată libertatea. De altfel sistemul de credit social al chinezilor este visul umed al unei coaliții de stângiști, progresiști și idioți utili (să fie ordine, dom’le!). (Radu Hristu Buiuca)
*
„Scanezi, nu scanezi, vremea termometrizării trece...” (Roșimi Tudor)
*
„Văd că unii au început să discute despre cât de mult a scăzut PNL în sondaje. Discută, așa, ca să le intre aer în gură. Pentru că sondajele nu au nici o legatură cu ce se va întâmpla în ziua alegerilor. Pentru că ele nu măsoară și nu reflecta atasamentul patologic pe care romanii il au pentru «răul cel mai mic». Despre care atașament, Iohannis poate să scrie oricând un bestseller.” (Ștefan Moroșan)
*
„În comunism, copiilor li se atârna de mici cravata roșie la gât. «Ce mare lucru? Un simbol acolo, nu implică nimic...», ziceam. Unii se mândreau
De fapt, era un simbol apăsător ca o pecete. Greu ca un jug.
Și masca... Și termometrul...” (Adrian Pătrușcă)
*
„Președintele Trump susţine că nu va mai închide ţara în cazul unui al doilea val al epidemiei COVID-19.
«Dacă ritmul de infectare și presiunea pe spitale cresc semnificativ, autoritățile vor fi obligate să reinstituie starea de urgență» - Klaus Iohannis
Dacă Iohannis le-ar fi fost președinte, americanii ar mai fi avut o șansă.” (Ștefan Morosan)
*
„Noua lume Am fost luni când s-a deschis gastronomia în Germania, cu un prieten la terasa unui grec, unde ne perindam săptămânal în vremurile normale. Văd de la distanță un angajat de la Ordnungsamt ( Serviciul de ordine al primăriei), care măsura cu o riglă distanța dintre mese și nota într-un carnet. La mese stăteau ca niște găini cuminți câțiva clienți timizi cu măștile pe față. Nu vorbea nimeni cu nimeni. Ne-am uitat scârbiți și am făcut cale întoarsă. Ne ducem la alt local de care auzisem că deschisese . Acolo închis și un afiș : «După două zile de circ am hotărât reînchiderea localului».” (Radu M. Bărgăoan)
*
„Chiar nu pricep de ce vă tot plângeți că vă ia paznicul temperatura la Lidl în loc să vă pară bine că s-a inventat termometrul care nu se bagă nicăieri.” (Angela Tocilă)
*
„Noul Drept pentru noul om: O Președintă de instanță, la o Curte, apostrofează din spatele unei măști și al unui perete de sticlă o avocată aflată la 5 m distanță în spatele altui perete de sticlă, pentru că i-a ieșit nasul din mască.” (Ana Vrânceanu)
*
„Dacă măștile sunt atât de sigure, de ce trebuie să păstrăm 2m distanță? Dacă păstrarea distanței e atât de sigură, de ce trebuie mască? Dacă măștile și păstrarea distanței sunt sigure, de ce trebuie caractină?” (Leropold-Francisc Huza)
*
„Doamne... cât de prost a fost Băsescu.. Cât de ieftin si simplu ar fi fost să-și atragă susținerea totală și iubirea adâncă a lui Gâdea și A3. Chiar nu l-ar fi costat deloc prea mult.. Vorba aceea... nu aduce anul ce aduce banul…” (Petru Căluian)
*
„Au spus că trebuie „distanțare socială”, că sicriul trebuie să fie însoțit doar de cosmonauți și alte atâtea și atâtea aberații. Într-adevăr, Pimen a fost condus la groapa pe care și-a săpat-o singur într-un mod mult prea nedrept pentru statura sa.
Însă, ceea ce trebuie reținut este comportamentul mulțimii. Oriunde s-ar fi strâns atâția oameni ar fi ieșit probleme. Aici, nu numai că n-au fost probleme, dar comportamentul participanților a fost unul de-a dreptul înălțător.
A cerut cezarul „distanțare socială”? I s-a dat distanțare socială, exact așa cum a cerut-o. A cerut măști? I s-au dat măști, exact așa cum stabilise. A cerut cosmonauți care să care sicriul? A avut cosmonauți. Totul s-a desfășurat exact după regulile cezarului, iar la final cel înfrânt a fost tot cezarul.
Oamenilor nu li se poate lua credința. Nu li se poate lua cealaltă dimensiune, cea pe care râmele care ne conduc și-au pierdut-o de mult.” (Dan Diaconu)
*
„Uitați-vă atent în jurul vostru. Veți vedea ziariști și influenceri apărând cu spume la gură milițienii bătăuși de la market și înjurându-i pe ăia caftiți. Ei sunt cei care facturează luna asta „marketing”, „consultanță”, „PR” către Kaufland. Sau, după caz, cei care aspiră să încaseze de la multinațională. Și vă veți lămuri că puteți să mâncați bătaie fără să strige nimeni și pe bani privați.” (Victor Ciutacu)
*
„Drăguțul domn Papahagi îl trimite pe Teodosie la mănăstire. Păi Teodosie e la mănăstire tot timpul. Catedrala din Constanța e în regim de mănăstire, cu slujbe, post, mâncare de obște (și deloc strălucită)... Și dacă am mânca cât mănâncă Teodosie și am avea canonul său de rugăciune și de mătănii, eu aș fi sexy iar domnul Papahagi ar fi... slab. (Bogdan-Alexandru Duca)
*
„Am o propunere pentru Guvern: prin OUG să se acorde 500 euro în plus la salariu tuturor paznicilor și badigarzilor care iau temperatura clienților din magazine. Acești paznici sunt mult mai expuși infecțiilor de orice fel decât sutele de cadre medicale din spitalele cu câte un singur bolnav...” (Ionuț Popescu)
*
„O ştire spune că un antreprenor de pompe funebre a devenit director de spital. Asta arată din plin că trăim într-o lume pe dos. În vremuri de pandemie globală, normal ar fi fost ca un director de spital să-şi deschidă o firmă de pompe funebre.” (Radu Iliescu)
*
„De preot nu ai voie să te apropii, dar de paznic ai voie?” (Iulian Bracău)
*
„Cea mai importantă zi din viaţa unui om este ziua când el trece la cele veşnice”. (IPS Pimen al Sucevei și Rădăuților)
*
„Omul fin și Mărturisitorul
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a vorbit de „ostentație... care nu onorează pe nimeni” în cazul IPS Teodosie și al împărtășirii copiilor. Vorbe grele venite de la un om care părea fin.
Uneori, mărturisirea trebuie să fie ostentativă. Vine un moment când nu mai poate fi ascunsă, altminteri nu ar mai avea nici o valoare.
Mucenicia, forma supremă a mărturisirii (martir vine de la „martyreo” = a mărturisi), este ostentativă: nu poți fi mucenic în forul tău interior și în exterior, în public, să te lepezi și să accepți de formă „norma convenabilă”.
Nu poți să pupi picioarele idolului și să ții degetele încrucișate a «zbârcă». Semn că «nu se pune».
Pentru necredincioși, însăși Răstignirea lui Iisus pare ostentativă. (Adrian Pătrușcă)
*
„Continuă războiul tocilarilor narcisiști: Paleologu l-a făcut incult pe Funeriu, Funeriu l-a făcut pe Paleologu intelectual fără operă. După cum evoluează ostilitățile, în curând vom asista la un duel de o violență extremă constând din întrebări capcană din filosofie și cartea de chimie de a 12-a. Vin vremuri grele.” (Angela Tocilă)
*
„Ce știți, paznicii de la supermarket dau și concediu medical dacă avem temperatură?” (George-Ionuț Costin)
*
„Dăm lumină credincioșilor, nu dăm foc Bisericii. Acum se vede cine trăiește Învierea și la Odovanie, nu doar la deschidere.” (pr. Eugen Tănăsescu)
*
„Oaia, cu cât citește și se informează mai mult, cu atât devine mai neagră.” (Iulian Urban)
*
„Azi, pentru prima dată, a trebuit să îmi pun mască. Brusc, m-am simțit ca în comunism: mască în public și aer irespirabil.” (Adrian Pătrușcă)
*
(Sondaj IRES: 80% din români sunt gata să renunțe la drepturile lor fundamentale pentru a fi apărați de COVID)
„Viață-n libertate sau moarte – strigă 20%.” (Virgiliu Pop)