Au trecut 27 de ani de la primul Indiana Jones, 19 de la ultimul şi 18 ani de când se plănuieşte al patrulea film al seriei. « Indiana Jones 4 » sau « Indiana Jones şi regatul craniului de cristal » prezintă ultima aventură a personajului devenit legendar odată cu prima sa apariţie, în 1981.
Dr. Henry Walton Jones Jr., mai cunoscut sub numele de Indiana Jones sau Indy, a apărut prima oară în 1981, în « Raiders of the Lost Ark ». Este “copilul” regizorului Steven Spiellberg şi al lui George Lucas, care l-a “moşit” pe Indy în calitate de scenarist (lui îi aparţine ideea poveştilor pentru toate lung-metrajele cu Jones) şi producător. Dacă în filmul din 1981, care a fost cea mai profitabilă peliculă a anului, Jones se lupta cu naziştii, în 1984 cu fanaticii credincioşi ai zeiţei Kali, iar în 1989, din nou cu naziştii, în 2008 are duşmani noi. Indiana se luptă de data aceasta cu ruşii: suntem în plin Război Rece, acţiunea fiind localizată în anul 1957, iar sovieticii, conduşi de Irina Spalko (Cate Blanchett), urmăresc acelaşi lucru ca şi aventurosul arheolog: să găsească legendarul craniu de cristal.
Industria Indiana Jones
Harrison Ford este numai cel mai celebru interpret al lui Indiana Jones, dar nu şi singurul, căci personajul şi aventurile sale au fost transformate într-o adevărată industrie. Din 1992 până în 1996, George Lucas a produs un serial de televiziune cunoscut în România sub titlul « Aventurile tânărului Indiana Jones » (« The Young Indiana Jones Chronicles »). La 93 de ani, Jones (interpretat de George Hall) îşi deapănă amintirile fie de când avea 10 ani (Corey Carrier), fie de când avea 17 (Sean Patrick Flanery). An plus, toate cele trei lung-metraje, ca şi serialul de televiziune au inspirat jocuri video.
Apoi, jocurile s-au diversificat şi au intrat pe piaţă cu propriile lor poveşti despre Indiana Jones. Jones este de asemenea prezent ca temă şi la Disneyland şi la Tokyo DisneySea, dar Disney nu a primit drepturile de a-l prezenta pe Jones sub înfăţişarea lui Harrison Ford şi, ca urmare, personajul este oferit în varianta « audio-animatronics » (ca un robot). Disney Paris oferă doar un tur Indiana Jones. Zeci de povestiri şi benzi desenate îl au ca protagonist pe Indiana Jones şi website-uri au fost create pentru vânzarea de obiecte şi haine « Indiana Jones » : figurine, cărţi de joc, replici ale biciului şi pălăriei lui Jones, jucării, papetărie, rucsaci, brelocuri, hanorace, tricouri...
Din culise
Prima opţiune a lui George Lucas pentru rolul lui Jones a fost Tom Selleck. Acesta însă a fost nevoit să refuze propunerea, din cauza angajamentului său faţă de serialul « Magnum PI ».
Iniţial, numele protagonistului a fost Indiana Smith. Abia în prima zi de filmări a fost schimbat în « Jones », care este numele malamatului lui Lucas. În « Temple of Doom », alte două personaje au fost numite după câini : Willie, personajul lui Kate Capshaw, după cockerul spaniel al lui Spielberg, şi Short Round (interpretat de Jonathan Ke Quan), după numele câinelui scenaristului Willard Huyck. Sean Connery, care a jucat rolul tatălui lui Jones în “The Last Crusade”, este numai cu 12 ani mai în vârstă decât Ford. Connery nu este singurul din echipa James Bond care a participat la “Ultima cruciadă”.
Alţi şapte actori – inclusiv Alison Doody (« A View to Kill »), interpreta Elsei Schneider – au participat la cel puţin unul dintre filmele Bond. Acesta este al doilea film al lui Spielberg, după « E.T » (1982) care a fost prezentat în premieră la Cannes. Pentru premiera mondială de pe 22 mai, Paramount Pictures a pregătit peste 12.000 de copii, cel mai mare număr de copii din istoria companiei.
Secretul
Lui Spielberg nu i-a plăcut niciodată ca spectatorii să ştie prea multe despre filmele sale înainte ca acestea să apară pe marile ecrane. Pentru “Regatul Craniului de Cristal” s-au făcut o serie de eforturi pentru păstrarea secretelor filmului, de la paza studiourilor de filmare până la contractile de confidenţialitate semnate de actori. Cu toate precauţiile însă câteva informaţii au ajuns la public înainte de vreme.
Pentru a arunca fanii pe piste greşite, filmul a fost înregistrat sub cinci titluri false : « The City of Gods », « The Fourth Corner of the Earth », « The Lost City of Gold », “The Destroyers of Worlds” şi “The Quest for the Covenant”. Un alt secret pe care Lucas şi Spielberg au vrut să-l păstreze a fost reîntoarcerea lui Karen Allen, dar au decis să confirme zvonul la Comic-Con 2007 (Convenţia pentru benzi desenate).
Când au filmat la Yale University în Connecticut, echipa de producţie a înălţat un gard înalt de aproape 3 metri pentru a ascunde actorii de privirile curioşilor. Shia LaBoeuf a declarat pentru Entertainment Weekly că « a trebuit să purtăm robe şi glugi de parcă eram membri în societatea secretă de la Yale. şi trebuia să fim atenţi să nu stăm grupaţi. Trebuia să stăm întotdeauna separaţi, până când ne venea rândul la filmare ».
Când producţia s-a mutat în Los Angeles, cei care s-au ocupat de securitate au avut mult de furcă, fiindcă filmările s-au făcut în cinci studiouri diferite. în ciuda pazei însă şi a contractelor de confidenţialitate, două evenimente au făcut ca precauţiile să dovedească insuficiente : unul dintre figuranţii filmului a dat detalii despre scenariu unui ziar din Oklahoma şi în septembrie anul trecut s-a dat o spargere în biroul de producţie al lui Universal. Au fost furate un computer, fotografii şi un buget în care erau detaliate salariile.
Nota noastră: 3 stele, nota 6
Filmul rulează începând de mâine la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, Movieplex Cinema Plaza România, Cityplex (City Cinema), Cinema Pro, Patria, Cinema City din Iaşi, Cinema City din Timişoara, Cinema Republica din Cluj-Napoca