Evenimentul Zilei > Actualitate > PILULA CONTRACEPTIVĂ pentru bărbaţi, tot mai aproape de a deveni realitate. Spermatozoizii rămân „fără vlagă”
PILULA CONTRACEPTIVĂ pentru bărbaţi, tot mai aproape de a deveni realitate. Spermatozoizii rămân „fără vlagă”

PILULA CONTRACEPTIVĂ pentru bărbaţi, tot mai aproape de a deveni realitate. Spermatozoizii rămân „fără vlagă”

Cercetătorii australieni au găsit formula prin care pot împiedica spermatozoizii "să mai înoate". Astfel, pilula contraceptivă pentru bărbaţii este tot mai aproape de a deveni realitate.

În cadrul unui studiu pe şoareci, cercetătorii de la Universitatea din Melbourne, Australia, au izolat o genă denumită RABL2, responsabilă de „viteza” cu care un spermatozoid „înoată” către ovul pentru a-l fecunda.
În cazul animalelor care prezintă această genă, spermatozoizii sunt cu 17% mai scurţi, iar producţia de spermă este cu 50% mai mică decât în cazul celor care nu au această genă. Lucru care înseamnă că şi şansele de reproducere sunt mai mici.
În efortul lor de a crea o pastilă contraceptivă pentru bărbaţi, oamenii de ştiinţă mizează tocmai pe o formulă care să inhibe gena RABL2. Temerile lor sunt legate însă de faptul că efectele pastilei s-ar putea să fie ireversibile, iar bărbaţii să devină sterili.
Studiul a fost efectuat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi Newcastle, din Regatul Unit, iar rezultatele au fost publicate în revista de specialitate „PloS Genetics”.
Sondajele de opinie au arătat că 55% dintre bărbaţii din întreaga lume sunt de acord cu o astfel de metodă de contracepţie. De cealaltă parte, un alt studiu a arătat că femeile nu au încredere că bărbaţii şi-ar lua cu conştiinciozitate pastilele.
Alte metode de contracepţie destinate bărbaţilor în curs de testare sunt vaccinurile cu testosteron şi pastila care inhibă ejacularea.