Piese de teatru de bifat în această iarnă

Multe dintre ele premiate, spectacolele care se joacă în teatrele din Bucureşti lasă casele de bilete goale în câteva zile.

Sălile teatrelor sunt, şi în această stagiune, pline. După ce o mare parte a premierelor a avut deja loc, spectacolele se joacă, în continuare cu casa închisă. EVZ vă recomandă câteva dintre piesele care stârnesc aplauze în această perioadă. Un copil, o bunică şi un vampir Prima dintre ele, "Îngropaţi-mă pe după plintă", şi-a câştigat deja titlul de "vedetă" a Teatrului Bulandra. Marian Râlea, băiatul de 9 ani, bunica lui interpretată de Mariana Mihuţ, o asistentă şi un pitic vampir conturează o poveste despre un copil prins la mijloc între mama şi bunica lui. "Unu doi, unu, doi... Numele meu este Saşa Saveliev. Sunt elev în clasa a doua şi locuiesc cu bunica. Şi cu bunicul. Mama m-a schimbat pe un pitic vampir şi m-a părăsit. De atunci atârn ca un crucioi de gâtul bunicii. Şi asta se întâmplă de la patru ani", spune Marian Râlea în deschiderea piesei. Adaptare după nuvela omonimă scrisă de Pavel Sanaev, piesa este regizată de Yury Kordonsky. "Probabil că nu e treaba mea să descriu propriul meu teatru. Eu fac ce simt, iar cei din exterior observă tendinţe etc. Certă este convingerea mea că teatrul trebuie să vorbească despre fiinţa umană", a relatat regizorul într- un interviu acordat publicaţiei Yorick. Spectacolul se va juca duminică, 29 ianuarie, şi marţi, 31 ianuarie.

ROL. Mariana Mihuţ şi Marian Râlea, în „Îngropați-mă pe după plintă” FOTO: COSMIN ARDELEANU

Şi piesa "Căsătoria", regizată tot de Yury Kordonsky le aduce pe aceeaşi scenă pe Mariana Mihuţ şi pe Andreea Bibiri. Teatrul Act prezintă sâmbătă, 28 ianuarie, piesa "Dumnezeul de a doua zi", regizată de Claudiu Goga după un text scris de Mimi Brănescu. Actorii Mirela Oprişor şi Vlad Zamfirescu interpretează doi foşti iubiţi într-o serie de monoloage ce durează 80 de minute. Fără a avea acelaşi succes, spectacolul a fost pus în scenă şi la Teatrul de Comedie, în regia lui Marcel Ţop. "Dumnezeul de a doua zi" se joacă la teatrul de pe Calea Victoriei din anul 2009. Greii teatrului din comedii Piesa "Absolut!", după "Ivan Turbincă" a lui Ion Creangă este o altă reuşită a Teatrului Act. Marcel Iureş oferă un one man show de o oră şi jumătate, în care putem vedea personajul adaptat prezentului. Actorul nu se sfieşte să vorbească cu Moartea sau să fumeze. "Este vorba despre o poveste printre personajele căreia se află Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or să o asculte îşi vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari şi esenţiale fără fasoane, cu umor şi nepăsare", declară regizorul Alexandru Dabija în descrierea spectacolului. În această săptămână, piesa va fi pusă în scenă joi, 26 ianuarie, şi vineri, 27 ianuarie. George Mihăiţă, Virginia Mirea şi Emilia Popescu interpretează trei dintre personajele care stârnesc râsul pe scena Teatrului de Comedie. Piesa "Casa Zoikăi" ilustrează atât de viu acţiunea din cartea scrisă de Mihail Bulgakov, încât biletele la această piesă se epuizează printre primele. Zoia Denisovna Pelţ este stăpâna unui apartament pe care, deşi anunţă că îl va transforma în casă de modă, ca să poată emigra la Paris, îl preschimbă într-un bordel. Împreună cu verişorul său, camerista, trei doamne iresponsabile, un chinez şi alte personaje comice, reînvie atmosfera regimului comunist rusesc. Piesa regizată de Alexandru Tocilescu va putea fi văzută la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie sâmbătă, 28 ianuarie. UMOR "Gaiţele", o piesă cu multe premii Încă de la adaptările pentru teatrul radiofonic, piesa "Gaiţele" a fost un succes. Regizată de Alexandru Dabija după textul lui Alexandru Kiriţescu, piesa a adus Teatrului Odeon, începând cu anul 2002, multe premii, dar şi bilete epuizate ca fulgerul. Dorina Lazăr, Ana Maria Moldovan, Carmen Tănase şi Pavel Bartoş se numără printre actorii care amuză spectatorii. "Cireaşa de pe tort" a piesei o reprezintă gaiţele Zoia şi Lena, interpretate de actorii Ionel Mihăilescu şi Constantin Cojocaru. "Gaiţele" bârfesc, blesteamă şi disecă, într-un mod meschin, tipologiile umane. Păstrând decorurile de epocă, Dabija reuşeşte să pună subtil amprenta vremurilor noastre. Spectacolul a participat la peste zece festivaluri în toată ţara, iar patru dintre actori, printre care şi Carmen Tănase, au fost premiaţi pentru rolurile din piesă. Spectacolul se va juca sâmbătă, 28 ianuarie, în Sala Majestic a teatrului.