Pierderi de 199 miliarde Euro. Cererea lui Jean-Michel Jarre. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pierderi de 199 miliarde Euro. Cererea lui Jean-Michel Jarre. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESORZodii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dar iată ceva interesant:

În 2020, cultura și creativitatea europeană au pierdut circa 31% din activitatea obișnuită, acumulând pierderi de 199 miliarde de euro. În domeniul artelor spectacolului s-au pierdut 90% din venituri, în muzică, 76%. Sectorul jocurilor video s-a menținut și chiar a crescut cu 9%. Datele reies din recentul studiu Să reconstruim Europa: economia culturală și creativă înainte și după Covid19, prezentat de Grupul European al Societăților Autorilor și compozitorilor-GESAC.

Potrivit studiului, industriile culturale au fost mult mai afectate decât turismul și aproape la fel ca transporturile aeriene.

Pe lângă finațarea masivă, este nevoie de un cadru juridic solid care să încurajeze investițiile și reluarea activităților, garantând, în același timp, o remunerație echitabilă pentru creatori și partenerii lor comerciali, se spune în concluziile studiului care cere în mod expres aplicarea rapidă și eficace a directivei drepturilor de autor.

Creșterea consumului online nu compensează pierderile de venituri generate de vânzarea de carte, jocuri video, ziare, sau de evenimente la care se cumpără bilete online, se precizează în raport.

Astfel, în sectorul muzical, vânzările fizice de CD și viniluri au scăzut cu 35%, în timp ce veniturile digitale ale industriei muzicale înregistrate ar putea crește cu doar 8%.

Sectorul audiovizual a avut un comportament similar în 2020 :  o scădere de venituri de circa -75%, în cinematografele europene. În ce privește data reluării activităților culturale anul acesta, studiul vorbește despre incertitudine și adaugă imposibilitatea de a crește investițiile în noi proiecte.

Potrivit studiului GESAC, 46% dintre persoanele intervievate nu ar alege să meargă la un concert în 2021.

În conferința de presă la care a fost prezentat studiul, Jean-Noël Tronc, președintele GESAC a arătat că, dacă SUA și China domină din punct de vedere economic, Europa continuă să fie un model cultural, în special datorită respectului arătat creatorilor. Astfel încât, Europa are o responsabilitate, trebuie să fie puternică în fața Chinei și a SUA, întărind drepturile de autor ale creatorilor și proprietatea intelectuală.