Cititul este activitatea ideală pentru copii în perioada vacanţei de vară: îi ajută să se dezvolte, îi fereşte de plictiseala specifică perioadei şi îi pregăteşte pentru un nou an de şcoală.
"Vacanţa de vară este ideală pentru citit şi toţi avem amintiri despre cărţile pe care le-am citit în copilărie în lungile zile de vară. Ne putem aminti cu uşurinţă personaje, ilustraţii, coperte, chiar mirosul unor cărţi pe care le-am iubit - tot ce citim când suntem copii se adună în adâncul sufletului şi personalitatea noastră de adulţi datorează foarte mult lecturilor din copilărie", spune Alex Călin, directorul editurii Cartea Copiilor. "Nu există, în literatura pentru copii, cărţi «serioase» şi cărţi mai «uşoare» - există doar cărţi bune şi cărţi slabe. Un copil căruia îi place să citească va găsi mereu timp pentru cărţile preferate", continuă Alex Călin.
Apetitul pentru citit la copii se dezvoltă în timp, însă cei mici au nevoie de un mic ajutor, mai ales la început de drum. Acest obicei se deprinde din familie, dar poate fi şi rezultatul unei motivaţii puternice şi al unei serii de aptitudini cumulate. "Plăcerea de a citi îi poate fi insuflată copilului încă înainte ca el să înveţe să citească", spune Keren Rosner, psiholog şi psihoterapeut la Cabinetul Mentarex Consult din Bucureşti.
Dacă îi sunt citite poveşti de către părinţi, dacă este învăţat să aibă cărţile lui (de poveşti, de colorat) sau dacă observă că cei din familie îşi rezervă timp pentru citit, la rândul lui, copilul îşi va dori să poată citi.
Este foarte important ca, la vârsta de 8-9 ani, cititul să nu fie o problemă pentru copil. "A şti să citească corect şi rapid este esenţial pentru ca un copil ca să îşi dezvolte dragostea de lectură. Acestă abilitate odată însuşită, la care se adaugă curiozitatea şi motivaţia vor crea un copil avid de lectură", afirmă psihoterapeutul.
Ulterior îl putem impulsiona să citească din proprie iniţiativă, utilizând următoarele metode: îi insuflăm pasiunea pentru un anumit domeniu sau pentru o anumită temă (istorie, geografie, lumea animalelor etc.) şi apoi îi sugerăm să găsescă amănunte şi răspunsuri, îi oferim recompense (mici cadouri pe care şi le doreşte), stimulăm competiţia cu alţi copii sau stabilim un program comun în care fiecare citeşte cartea aleasă.
În jurul vârstei 12-13 ani, putem creşte dificultatea lecturii, impulsionându-l să citească beletristică. Acest lucru depinde însă de evoluţia fizică şi psihică a copilului.
FANTASTIC
Vulpi păcălite de cămile, mâncători de pietre şi călători cu trăsuri aeronautice. Doar câteva dintre personajele din cărţile pe care editurile autohtone le recomandă copiilor vara aceasta
Scrisă de Michael Ende şi tradusă de Yvette Davidescu, "Povestea fără sfârşit" (Ed. Polirom, 39,95 lei) îi poartă pe cititori pe tărâmul magic "Fantasia", care are luminiţe rătăcitoare cât o minge, mâncători de pietre şi balauri-noroc imenşi.
ROBIN HOOD
"Robin Hood" (Ed. Cartea Copiilor, 35 lei) a lui Mauri Kunnas este o versiune originală şi plină de umor pentru cei mici a legendei celebrului arcaş din folclorul englezesc.
Ceea ce-i va atrage cel mai mult pe copii este faptul că toate personajele acestei poveşti sunt întruchipate de animale: pisici, câini, purceluşi, bursuci, etc...
CELE MAI FRUMOASE BASME TURCEŞTI
O vulpe este păcălită de o cămilă, zânele se căsătoresc cu muritorii, un urs învaţă să citească, iar inteligenţa omului învinge forţa animalelor...
Cartea "Cele mai frumoase basme turceşti" (Ed. Polirom, 32,95 lei) îi poartă pe cititori într-o lume fermecată.
HUGO PEPPER
Hugo Pepper a sosit în Nordul Îngheţat într-o trăsură de zăpadă şi a fost salvat de Uriaşii Zăpezii. Era doar un bebeluş. Harvi şi Sarvi l-au crescut şi l-au învaţat totul despre creşterea renilor.
Ar fi putut trăi aşa o veşnicie, dacă Hugo n-ar fi descoperit trăsura aeronautică ce l-a adus în Nord. (Ed. Nemira Junior, 18,9 lei)
COPIII CĂPITANULUI GRANT
"
Este atât o lecţie de geografie, cât şi o aventură palpitantă, în care personaje memorabile îşi dovedesc ingeniozitatea şi cutezanţa. (Ed. Corint, 16 lei) Citiţi şi:
- Ora de lectură în şcoli, obligatorie din toamnă
- Copiii salvaţi de bibliotecă. În pauze, fug să citească