Piatră rară, descoperită în Marea Britanie. Valorează mai mult decât greutatea ei în aur

Sursa foto: The Collector

Arheologii și voluntarii care făceau săpături arheologice pe un sit roman din Marea Brtianie au avut parte de descoperirea vieții lor. Au dat peste o piatră  rară, violetă, despre care, oamenii de știință spun că, în vremurile împăraților romani, piatra respectivă era mai scumpă decât greutate ei în aur.

Piatră extrem de rară descoperită în Marea Britanie

Culoarea și substanța din care a fost manufacturată o face atât de specială. Piatra rară a fost descoperită în scurgerea unei băi române, despre care se crede că a existat în urmă cu 1.700 de ani, pe terenul Carlisle Cricket Club. Pentru certitudine, și totodată intrigați de descoperirea făcută, oamenii de știință au trimis artefactul la un laborator pentru investigații suplimentare.

După analize a reieșit că este o piesă extrem, extrem de rară de colorant purpuriu tirian care, în cultura populară se mai numește și violet imperial, cea mai scumpă și căutată culoare din întreaga lume.

Sursă foto:X

Cea mai scumpă și căutată din lume

„De mii de ani, violetul de Tyrian a fost cea mai scumpă și mai căutată culoare din lume”, a declarat Frank Jicko, arheologul principal al proiectului. Același arheolog a mai evidențiat că procesul de manufacturare a unui astfel de colorant a fost unul poate printre cele mai dificile de produs. Implica un număr mare de resurse pentru epoca antică și implica mii de scoici zdrobite.

Violetul imperial s-a produs doar în zona Bazinului Mediteranean și în Africa de Nord. Motiv pentru care pigmenul a fost extrem de scump, mai scump decât lira de aur. Colorantul făcut din cochilia scoicilor de melc a fost utilizat pentru robele și togele elitei romane din urmă cu aproape două milenii.

Sursa foto: Flikr

Piatra rară se găsește în Bazinului Mediteranean și în Africa de Nord

„Acesta este singurul exemplu cunoscut de noi în nordul Europei. Poate singurul exemplu de specimen de pigment solid”, a spus Jikko în comunicat. Omul de știință a mai precizat că violentul de Tyrian a fost folosit în picturile murale grecești și romane antice și drept colorant în textile.