Piața produselor petroliere din România riscă să fie acaparată de o singură societate, după ce compania kazahă de petrol şi gaze KazMunayGas (KMG), proprietarul Rompetrol, și-a exprimat intenția de a cumpăra activele Lukoil.
Acest scenariu nu va aduce decât dezavantaje pentru români, luând în considerare că KMG, dacă va deveni majoritară, ar putea să crească prețurile la carburanți, dacă vor dori asta.
Compania de petrol și gaze din Kazahstan vrea să pună monopol pe piața din România
Fondată în 2002, compania de petrol și gaze KazMunayGas (KMG) din Kazahstan a achiziționat, în anul 2007, 75% din acțiunile Rompetrol, contra sumei de 2,7 miliarde de euro. Rompetrol este marca principală a KMG International, utilizată pentru activitățile de rafinare, petrochimie și retail din România, Moldova, Bulgaria, Georgia.
Compania deține Petromidia, cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre.
Cumpărarea activelor Lukoil ar face ca KMG să pună monopol pe piața din România, situație care se presupune că ar atrage un nu din partea Consiliului Concurenței. Numai că, potrivit surselor, „există semnale că reprezentanții KazMunayGas trag sforile pentru a obține acceptul, iar o astfel de întâlnire a avut loc pe data de 8 martie 2023.
În perspectiva cumpărării activelor Lukoil au fost alocate deja bugete impresionante de PR și lobby. În condițiile unei asemenea preluări, România ar fi, realmente, un butoi cu pulbere”.
Rompetrol ar putea face jocurile lui Vladimir Putin
În aceste condiții, prețul carburanților ar putea să crească dacă KMG, devenită între timp majoritară pe piața produselor petroliere din România, ar dori asta. Se pare că reprezentanții KMG încearcă să se dea bine pe lângă Consiliul Concurenței pentru a face posibilă cumpărarea acțiunilor Lukoil.
„Există și riscul ca, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei, kazahii – ținând cont de relația strânsă pe care o au cu rușii – să facă, de fapt, jocurile Moscovei, astfel încât embargoul să fie fentat.
Având în vedere războiul din Ucraina, aplicarea embargoului UE asupra produselor petroliere rusești pune România într-o situație foarte complicată, care trebuie gestionată astfel încât dependența de țările aflate sub influența Rusiei să fie minimizată, iar Kazahstan face parte din categoria țărilor cu risc, aflate sub tutela Rusiei”, au declarat surse din domeniul petrolier.
În replică, Consiliul Concurenței a transmis că momentan nu există nicio solicitarea a companiei din Kazahstan pentru preluarea acțiunilor Lukoil. „Achiziția Lukoil de către KazMunayGas ar genera un monopol major inacceptabil în legislația UE. De asemenea, eventuala achiziție a benzinăriilor Lukoil din România de către Rompetrol ar genera un monopol și o eliminare a concurenței, care ar genera manipularea pieței și creșteri incontrolabile ale prețurilor la pompă, cu efecte imediate asupra inflației și nivelului de trai”, au mai transmis sursele.
Kazahstanul, partenerul comercial al Rusiei
Având în vedere embargoul impus de UE Rusiei odată cu începerea războiului din Ucraina, asupra exporturilor de petrol rusesc, dar și pentru produsele petroliere obținute din petrolul rusesc, specialiștii vorbesc acum despre manevre puse la cale între Kazahstan și Rusia.
Țara lui Putin române pentru Kazahstan unul dintre cei mai mari parteneri comerciali, astfel că, exporturile acesteia către Rusia au crescut anul trecut cu 25%, ajungând la 8,8 miliarde de dolari.
De asemenea, la granița dintre cele două țări există multiple interconectări și terminale petroliere. Între acestea, un rol esențial îl are Carspian Pipeline Consortium (CPC), care este una dintre cele mai mari conducte petroliere din lume, cu o lungime de peste 1.500km. Cea mai mare parte este pe teritoriul Rusiei, cea care deține acționariatul majoritar al CPC, potrivit Gândul.