Conform prognozei UE pentru următorul deceniu, numărul angajaților de peste 65 de ani care aleg să rămână în piața muncii se va tripla. În același timp, multe meserii vor fi pe cale de dispariție.
Piața muncii este într-o continuă schimbare. Anul trecut, România a înregistrat un record absolut în ceea ce privește numărul contractelor de muncă. Pe parcursul următorilor ani, aceasta va fi influențată de diferite aspecte sociale, spun specialiștii.
Piața muncii. Perspective pentru următorii ani
În viitorul apropiat, populația în vârstă de peste 65 de ani care va rămâne pe piața muncii se va tripla. O arată clar datele Cedefop, agenția descentralizată a Uniunii Europene. Structura este angajată să facă analize periodice pe piața muncii. Datele recente arată că seniorii vor lucra o perioadă mai îndelungată. Totodată, procesul de îmbătrânire severă a țării ar fi accelerat, spune cercetătorul Cătălin Ghinăraru, având ca referință datele Cedefop.
„Partea bună este că populația ocupată e în creștere și se va mări cu circa 1% pe an, ceea ce înseamnă o creștere anuală peste media UE-27 ”, susține cercetătorul.
Mai mult, în următorii ani, cererea și oferta de muncă vor ajunge într-un punct de cotitură. Numărul tot mai mare de absolvenți din România se vor lovi de o o piață a muncii care nu va răspunde cerințelor lor, în raport cu pregătirea. Concret, cu toate că vor exista posturi pentru cei studii superioare, acestea vor fi dificil de ocupat. Într-un asemenea context, mulți viitori absolvenți ar putea fi un situația de a accepta să lucreze pe posturi cu un nivel scăzut de calificare.
Domeniile căutate pentru angajare
Domeniile care vor avea o ascensiune semnificativă în următorii ani sunt: informațiile și comunicațiile, precum și sectoarele de real estate, cercetare și banking. Domeniile căutate pentru angajare în următorul deceniu sunt vânzările, construcțiile, transporturile și administrația. Dintre acestea,o treime din posturi vor fi alocate angajaților cu o calificare superioară.
Piața muncii, afectata de scăderea populației
Conform estimărilor, populația României va scădea cu 9% până în 35. Oficialii europeni prevăd o scădere semnificativă a populației de 15-54 de ani și o creștere a celei de peste 65 de ani.
Astfel, oscilațiile de pe piața muncii din România vor fi influențate de îmbătrânirea populației.