Germania se confruntă cu o criză imobiliară majoră, amplificată de creșterea ratelor dobânzilor din ultima perioadă și cu un impact semnificativ asupra cetățenilor.
Astfel, piața imobiliară comercială din Germania a înregistrat recent cel mai scăzut nivel din 2017 încoace.
Potrivit datelor furnizate de compania imobiliară JLL, volumul tranzacțiilor din prima jumătate a anului 2023 a înregistrat o scădere de 50% față de cele șase luni precedente, ajungând la 14,9 miliarde de euro (16,2 miliarde de dolari). Această cifră reprezintă aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani.
Tensiuni majore pe piața imobiliară din Germania
Situația stagnării din Germania reflectă evoluțiile similare din alte țări europene, cum ar fi Suedia, Irlanda și Regatul Unit. Piețele de proprietăți comerciale se confruntă cu o blocare, deoarece cumpărătorii și vânzătorii luptă să ajungă la un consens în ceea ce privește prețurile.
Creșterea ratelor dobânzilor a condus la majorarea costurilor de împrumut, ceea ce a determinat potențialii investitori imobiliari să solicite randamente mai mari. Această situație se traduce prin prețuri de ofertă mai scăzute, iar proprietarii sunt reticenți în a acorda reduceri semnificative față de valorile contabile, după un deceniu de creștere a câștigurilor.
Cât costă un apartament în Germania
Chiar și așa, prețurile apartamentelor din Germania rămân destul de ridicate, comparativ cu România. De exemplu, un apartament cu două camere, în Berlin, în apropiere de centru, costă aproximativ 250.000 de euro, potrivit site-urilor de imobiliare.
În Munchen sunt și mai scumpe. Un apartament cu trei dormitoare și cu living, situat într-un bloc nou, în cartierul Lehel din Munchen costă 1,8 milioane de euro.
În Frankfurt, un alt oraș important din Germania, prețurile sunt mai mici decât în capitală. Un apartament cu două camere se vinde la prețuri începând de la 120.000 de euro. De asemenea, un apartament cu patru camere costă cât unul în cartierul bucureștean Tineretului, începând de la 200.000 de euro, potrivit agenției imobiliare atHome.
Există, însă, semne că ritmul de contracție al pieței imobiliare încetinește, iar scăderile anuale devin mai puțin severe. Încetarea scăderilor de preț ar reprezenta primul pas către o eventuală revenire.
Certitudinea privind traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor ar putea contribui la revitalizarea pieței, facilitând găsirea unui teren comun între cumpărători și vânzători. În prezent, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să pună capăt creșterilor istorice ale ratelor dobânzilor în cursul acestui an.
Chriile de pe piața imobiliară locală au crescut cu 12% în luna iunie a acestui an
Chriile de pe piața imobiliară din România au crescut cu 12% în luna iunie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Românii s-au arătat mai interesați de anunțurile de închiriere a locuințelor, decât de cele de vânzare.
Pe de altă parte, media chiriilor în mai multe orașe importante s-a menținut relativ constantă, în luna iunie 2023, față de mai. Creșterea a fost de doar 1%. În București, din datele comparate aferente lunilor iunie 2022 și iunie 2023, rezultă că prețurile medii pentru chirii au crescut cu 15% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 14% la apartamentele cu două camere și cu 6% în cazul garsonierelor.
În Cluj-Napoca, în luna iunie a.c., prețurile medii solicitate au rămas constante raportat la cele din luna anterioară pentru apartamentele cu două camere, dar au crescut în cazul apartamentelor cu trei camere (+8%). O reducere s-a înregistrat în cazul garsonierelor (-3%).