Piața imobiliară. Semnele care arată o inevitabilă criză

Piața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime

Piețele imobiliare din toată lumea traversează o perioadă agitate, iar mulți analiști vorbesc despre o apropiată criză. Tendința băncilor centrale de a crește ratele dobânzilor, în vederea domolirii inflației, are consecințe asupra cumpărătorilor. Aceștia sunt mult mai reținuți când vine vorba să facă investiții în achiziția de imobile, mai ales dacă sunt condiționați de obținerea unor credite bancare.

Piața imobiliară se confruntă, la fel ca cele mai multe sectoare economice cu o perioadă de instabilitate. Creșterea excesivă a prețurilor, observată încă din perioada pandemiei, va fi urmată de corecții radicale de preț. Specialiștii estimează că o criză va urma în curând și va lovi puternic în domeniul tranzacțiilor imobiliare.

În principalele economii dezvoltate, dar și în cele în curs de dezvoltare, semnele au început să apară deja. Trendul ascendent al inflației globale și tendința băncilor centrale de a majora ratele la dobânzi, în cadrul politicii monetare afectează tranzacțiile cu imobile.

Creșterea dobânzilor majorează costurile creditelor pentru achiziția de proprietăți imobiliare. Iar clienții sunt rezervați. Nimeni nu vrea să se împrumute sau să-și riște economiile pentru a achiziționa un bun imobiliar al cărui preț s-ar putea prăbuși sau pe care nu l-ar mai putea plăti din cauza ratelor foarte mari.

Cererea proprietăți imobiliare a scăzut dramatic în Statele Unite, dar și în China, iar acest lucru duce la scăderea prețurilor la imobiliare, provocând pierderi serioase pentru companiile din sector.

Încrederea consumatorilor este afectată de incertitudinile economice și politice globale enumerate mai sus, de unde și scăderea interesului pentru achiziția de locuințe, după cu se arată într-o analiză a publicației Sabah.

Tranzacțiile imobiliare afectate de problemele economiei globale. Sursa foto: Dreamstime

Impactul lăcomiei dezvoltatorilor și a muncii la domiciliu

Într-un număr restrâns de țări precum Turcia, potențialeii investitori se confruntă și cu problema „lăcomiei de profit” (greedflation). Mulți dezvoltatori imobiliari au ajuns să ridice „pretenții înfricoșătoare” cu privire la prețurile de vânzare și de închiriere.

Acest lucru are drept cauză și penuria de locuințe, după cutremurele din februarie, când blocuri întregi au fost puse la pământ. Prețurile cerute sunt foarte mari, în comparație cu realitățile economice ale țării și cu puterea de cumpărare. Or, într-o astfel de situație este de așteptat ca, în lipsa unor cumpărători interesați să scadă și prețurile de vânzare și de închiriere.

Condițiile hibride de muncă au și ele influență asupra pieței imobiliare, pe termen scurt. Multe companii și organizații preferă să-și lase angajații să lucreze de acasă pentru a reduce costurile la locul de muncă. Acest lucru reprezintă o amenințare majoră pentru industria imobiliară din marile orașe. Clădirile de birouri rămân goale, fără chiriași, pe de-o parte.

Lucru de acasă nu necesită neapărat ca angajații să se afle într-un oraș mare, unde chiriile și costurile zilnice sunt mult mai mari. Lucrătorii fug de orașele mari, preferând să lucreze în zone unde costurile sunt mai reduse.

Tensiunile politice și sociale influențează piața imobiliară

Pe de altă parte, piața imobiliară este afectată de ceea ce specialiștii numesc „riscul geopolitic”. Războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și tensiunile ce se acumulează în alte părți ale lumii au consecințe negative asupra economiei. Tulburările sociale și conflictele, anunțate sau în curs de desfășurare, îi afectează pe investitori.

Ținând cont de creșterile prețurilor globale la mărfuri și la aur, cauzate de incertitudinile economice și politice, îi face pe investitori să se orienteze spre piețele imobiliare. Construcțiile comerciale reprezintă o atracție pentru cei care vor să investească și care se îndreaptă spre acest sector unde prețurile au scăzut destul de mult în această perioadă.