Românii au început să-și cumpere case în afara granițelor țării, în condițiile în care contextul geopolitic a schimbat focusul către piețele externe. Apetitul pentru achiziționarea de locuințe din străinătate a crescut anul acesta cu 50% față de anul trecut.
Românii au început să-și cumpere imobile în afara granițelor țării, în special în Cipru de Nord și Spania. Andreea Comșa, directorul Premier Estate Management, a precizat că achizițiile imobiliare în străinătate a românilor au crescut în 2022 cu 50% mai mult față de anul trecut.
„Până anul acesta interesul era concentrat pe proprietăți locale, din zone unde cererea de închiriere era ridicată, generând astfel un randament investițional foarte bun, între 6-8%. Contextul geopolitic al anului 2022 a schimbat focusul către piețe externe, atât sub egida locuințelor de vacanță, cât și în scopul închirierii acestora”, a spus Andreea Comșa.
Dacă până acum, cele mai numeroase oferte externe au fost acelea ale dezvoltatorilor din Dubai, interesul românilor a crescut pentru zonele cu potențial turistic din Cipru de Nord și Spania.
De câțiva ani, în Cipru de Nord se regăsesc în derulare numeroase proiecte noi de construire de imobile care întrunesc principiile resorturilor din punct de vedere al facilităților și funcționalității.
Cele mai căutate proprietăți sunt în ansambluri rezidențiale cu acces la plajă
Mai exact, casele care sunt construite aproape de plajă au prețuri de 77.000 de lire sterline ( pentru un studio) și 96.500 de lire sterline pentru un apartament cu două camere.
De asemenea, în Malaga, Spania, spre exemplu, se regăsesc dezvoltări noi de dimensiuni mult mai reduse decât cele din Cipru, situate la 500 de metri de plajă.
Dezvoltările noi includ apartamente cu 2, 3 sau 4 camere, cu suprafețe cuprinse între 67 mp construiți pentru un apartament de 2 camere și 123 mp construiți pentru un apartament de 4 camere. Prețurile pornesc de la 238.000 euro + TVA, scrie Mediafax.ro.
Reamintim că în România, în luna iunie 2022, s-au vândut aproape 53 de mii de imobile, cu 11.660 mai puține față de luna mai, informează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. De asemenea, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iunie este cu 1.835 mai mic față de perioada similară a anului 2021.