Locuințele din România s-au scumpit considerabil în ultimii ani. Cu toate acestea, creșterile de preț rămân printre cele mai mici din Europa Centrală și de Est. Cel mai mult s-au scumpit, așa cum era de așteptat, apartamentele din București și din marile orașe ale țării.
Din 2015 și până în 2021, prețurile locuințelor au crescut în medie cu 38%. Cea mai mică scumpire a acestora s-a înregistrat în România, 34%, la mare distanță față de Ungaria (108%), Cehia (84%), Slovacia (54%), Bulgaria (49%) şi Polonia (48%), potrivit unui raport publicat recent de Colliers.
Piața imobiliară
Astfel, prețurile medii ale unei locuințe în București s-au situat în jurul sumei de 1.800 de euro metru pătrat, în timp ce în Varşovia, preţul mediu a fost de 2.800 euro pe metrul pătrat, în Budapesta - 3.400 euro pe metrul pătrat, în Bratislava - 4.100 euro pentru un metru pătrat, iar în Praga au ajuns la 5.500 euro pe metrul pătrat.
Prin urmare, piața rezidențială devine acum mai atractivă pentru chiriași decât pentru cumpărători, având în vedere inflația ridicată și dobânzile din ce în ce mai mari la credite. Acest fenomen a atras atenția și marilor investitori în imobiliare, care până în 2021 și-au centrat atenția spre piața din Cehia şi Polonia.
„Chiar dacă în România locuinţele sunt încă la preţuri accesibile în comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană atunci când ţinem cont de salarii, inversarea raportului dintre rată şi chirie va face ca piaţa de închirieri să crească, iar proporţia proprietarilor să scadă.
Un număr din ce în ce mai mare de investitori internaţionali, dar şi dezvoltatori locali, ne contactează cu privire la proiecte rezidenţiale destinate exclusiv închirierii, iar o parte din aceste planuri încep să şi fie puse în practică”, punctează Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
Dobânzile mari la credite i-au speriat pe cumpărători
Până acum doi ani, piața imobiliară era mai degrabă favorabilă cumpărătorilor, care trebuiau doar să aibă banii de avans, deoarece rata lunară era considerabil mai mică decât o chirie.
În ultima perioadă, din cauza dobânzilor tot mai mari, o chirie într-un apartament nou a ajuns să coste chiar și cu 30% mai puțin decât o rată la bancă, potrivit știripesurse.ro.