Cutremur pe piața imobiliară! Declinul e evident, dezvoltatorii sunt loviți crunt
- Mădălina Sfrijan
- 3 octombrie 2023, 11:35
Încă un sector al pieței imobiliare din lume se clatină din temelii. Veștile nu sunt deloc promițătoare în acest sens nici pentru următoarele luni.
Piața de birouri din Statele Unite, dar și cea imobiliară comercială sunt în plin picaj. Totul după ce în acest sector au fost deja înregistrate scăderi. De altfel, odată cu acest cutremur se anunță și diminuări mari în ceea ce privește segmentul prețurilor acestor tipuri de construcții. Declinul are loc în SUA și a creat deja panica în rândul dezvoltatorilor imobiliari.
Cutremur pe piața de birouri din Statele Unite ale Americii
Piața de birouri din SUA va fi afectată de scăderi semnificative. Experții sunt convinși că urmează cel puțin nouă luni în care acest sector va fi în picaj. La baza datelor stă un sondaj realizat de Bloomberg.
Conform analizei, mai bine de două treimi dintre respondenți susțin că piața de birouri din America va ajunge să își revină după o prăbușire dramatică.
Alți intervievați sunt de părere că odată cu picajul, prețurile imobilelor comerciale se vor diminua la minim până la finalul anului viitor.
Declinul are loc după ce piața de birouri din SUA a strâns datorii uriașe. În acest sens, cifra totală s-ar ridica la 1,500 de miliarde de dolari. Scandența în acest sens se încheie în 2025, iar refinanțare ar fi un proces extrem de anevoios, mai ales pentru oeste 25% dintre proprietățile comerciale.
Indicele Green Street care reflectă prețurile proprietăților comerciale a arătat scădere de 16% în ultimele luni.
Prețurile proprietăților comerciale sunt influențate de campania care înăsprește politica monetară desfășurată de Fed. Astfel, costul de finanțare ajunge să se ridice la alt nivel.
Cumpărătorii nu se înghesuie să facă tranzacții pe această piață, cei mai mulți susținând că așteaptă minimul prețurilor.
Un alt aspect important legat de picajul de pe piața de birouri implică și băncile regionale. Aceste unități dețineau peste 30% dintre datoriile acumulate de clădirile de birouri.
Astfel, aceste bănci mici s-au trezit cu depozitele micșorate cu 2%. Declinul în acest sens a început imediat după prăbușirea Silucon Valley Bank și Signature Bank.