România. Marile orașe din România oferă în general oportunități bune pentru achiziționarea de apartamente cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda prețurilor în creștere și a ratelor tot mai mari, arată o recentă analiză realizată de Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite al grupului Imobiliare.ro. Raportul relevă că locuitorii din Cluj-Napoca și Brașov se confruntă cu cele mai mari rate ale creditelor pentru astfel de locuințe.
Creșteri semnificative ale prețurilor în Brașov și Iași
Analiza indică faptul că Brașovul, Clujul și Iașiul au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor la apartamentele cu două camere față de începutul verii trecute, cu majorări de 19,4% și, respectiv, 14,5%. În Cluj-Napoca și Brașov, prețul unui astfel de apartament este acum cu 15.550 de euro mai mare decât în urmă cu un an, iar în Iași, diferența depășește 10.000 de euro.
În Brașov, prețul mediu al apartamentelor a crescut cu circa 19%, iar venitul necesar pentru obținerea unui credit ipotecar a crescut cu 650 de lei, ajungând la 4.841 de lei.
În Cluj-Napoca, apartamentele sunt cele mai scumpe din țară, cu un preț mediu de 2.777 euro/mp util. Venitul necesar pentru un credit ipotecar a crescut cu aproape 1.100 de lei față de anul trecut, ajungând la 7.000 de lei, în timp ce rata lunară s-a majorat cu 260 de lei.
Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance, subliniază că, deși nivelul dobânzilor a devenit mai stabil, creșterea prețurilor locuințelor continuă să pună presiune pe cumpărători, afectând atât ratele lunare cât și suma necesară pentru avans. Dimininuarea dobânzii de referință de către Banca Națională a României oferă un semnal pozitiv, însă cererea ridicată și oferta scăzută de locuințe mențin prețurile pe un trend ascendent.
Venitul mediu nu oferă peste tot acces la un credit ipotecare
Analiza relevă că veniturile necesare pentru obținerea unui credit ipotecar pentru un apartament cu două camere depășesc câștigurile medii nete din patru județe cu piețe rezidențiale puternice. Clujenii și brașovenii plătesc cele mai mari rate, în timp ce în București, Timișoara, Iași și Constanța, achiziția unui apartament cu două camere este mai accesibilă datorită câștigurilor medii nete mai mari.
În București, salariul mediu net este cu aproape 2.300 de lei mai mare decât venitul minim necesar pentru obținerea unui credit ipotecar, cu avans de 20%, pentru un apartament cu două camere. Prețul mediu al apartamentelor din Capitală a crescut cu 13% față de vara trecută, adăugând 10.200 de euro la costul total al achiziției.
În Timișoara, apartamentele cu două camere s-au scumpit cu aproximativ 10%, ajungând la 1.616 euro/mp util. Venitul necesar pentru un astfel de credit a crescut cu circa 230 de lei, însă rămâne semnificativ mai mic decât câștigul salarial mediu net din județ.
Prețurile apartamentelor din Iași au crescut cu aproape 15%, iar venitul lunar necesar pentru un credit ipotecar este acum de cel puțin 4.061 de lei. În Constanța, prețul mediu al apartamentelor a crescut cu aproape 10%, ajungând la 83.300 de euro pentru un apartament cu două camere. Câștigul salarial mediu net din Constanța depășește cu circa 450 de lei venitul minim necesar pentru obținerea unui credit.
Analiza Imobiliare.ro Finance arată că, deși dobânzile au devenit mai stabile, creșterea prețurilor locuințelor continuă să reprezinte o provocare majoră pentru cumpărători, în special în orașe precum Cluj-Napoca și Brașov.