Ingrid Fuzjko Hemming, pianista japoneză care şi-a pierdut parţial auzul în urma unei răceli, în anul 1971, va susţine două concerte în faţa spectatorilor români.
Celebra pianistă japoneză Ingrid Fuzjko Hemming cântă săptămâna aceasta pentru prima dată în Timişoara, urmând să concerteze, luni, şi pe scena Ateneului din Bucureşti.
Nume bine-cunoscut iubitorilor muzicii clasice din Japonia şi din străinătate, Ingrid Fuzjko Hemming este o apariţie obişnuită pe marile scene de concert ale lumii, unde a cântat la invitaţia celor mai prestigioase orchestre.
Ambasada Japoniei şi Filarmonica Banatul invită publicul timişorean joi, 17 februarie, de la ora 19.00, la un eveniment mu zical de excepţie - recitalul de pian susţinut de Ingrid Fuzjko Hemming. Recitalul va fi urmat de un altul la Bucureşti, pe scena Ateneului Român, luni, 21 februarie 2011, tot de la ora 19.00.
A surzit parţial în urmă cu 40 de ani
Înainte de a deveni o celebritate în lumea muzicii, artista a trecut printr-un moment dramtic: în 1971 şi-a pierdut parţial auzul, în urma unei răceli. Depăşindu-şi problemele de sănătate, artista japoneză a dovedit o neobişnuită forţă interioară: şi-a continuat cariera muzicală la cel mai înalt nivel.
Ingrid Fuzjko Hemming a obţinut nenumărate premii încă din perioada studenţiei, la Universitatea de Arte din Tokyo, iar după încheierea studiilor muzicale în Germania, s-a mutat la Viena, unde este apreciată de marii muzicieni Bruno Maderna şi Leonard Bernstein.
În 1996 s-a întors în Japonia, trei ani mai târziu şi-a lansat CD-ul de debut "La Campanella", vândut în peste două milioane de exemplare, fapt rarisim în peisajul muzicii clasice. Vânzările- record i-au adus de patru ori trofeul "Albumul de muzică clasică al anului" în Japonia.
După intrarea în noul mileniu, a început să urce pe scenele celor mai cunoscute orchestre: a cântat în Carnegie Hall din New York, în repetate rânduri, alături de orchestrele filarmonicilor naţionale din Moscova, Belgia, Slovenia, dar şi împreună cu Cvartetul Artis din Viena, Orchestra de cameră din Anglia, Royal Philharmonic Orchestra Londra, Cvartetul Artis la Salle Gaveau din Paris, Janacek Philharmonic Orchestra, Bari Concert Society Orchestra, Orchestra de cameră din Lituania, Or chestra Radiodifuziunii din Spania etc.
Un bilet costă 10 lei
Programul ales de pianistă va cuprinde piese de Franz Schubert (Impromptu nr. 3 în sol bemol major, op. 90 şi Moment muzical nr. 4 în do diez minor, op. 94), Frederic Chopin (Nocturna nr. 1 în si bemol minor, op. 9; Studiul nr. 11 în la minor, op. 25; Studiul nr. 3 în mi major, op. 10; Sonata pentru pian nr. 2 în si bemol minor, op. 35 şi Valsul nr. 1 în mi bemol major, op. 18, Johann Sebastian Bach (Partita nr. 1 BWV 825 în si bemol major şi Coralul BWV 147 "Jesus bleibet meine Freude“), Franz Liszt (Studiul de concert nr. 3, "Un sospiro“; Studiul după Paganini nr. 6 şi Studiul după Paganini nr. 3, "La Campanella") şi Toshiya Sukegawa (Lacrimosa).
Un bilet costă 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii au reducere de 50%.
<iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/sWe_Xa_h8wI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
ACTE DE CARITATE
Îşi donează mare parte din bani
Ingrid Fuzjko Hemming nu a uitat niciodată de unde a pornit, astfel că mare parte din onorariile pentru concerte şi din încasările pentru albumele vândute sunt destinate operelor de caritate. Astfel, şi-a donat încasările obţinute din vânzarea CD-urilor pe perioada unui an pentru victimele atentatelor teroriste de la New York sau şi-a donat onorariile din concerte pentru UNICEF şi refugiaţii din Afganistan.
Fuzjko Hemming este şi un militant activ pentru protecţia animalelor. Este, în acelaşi timp, o pictoriţă cu talent, cu expoziţii în Japonia şi în străinătate.
<iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/xNzzF0M5hB0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 2.000.000 de exemplare din albumul de debut, "La Campanella", a vândut pianista japoneză Ingrid Fuzjko Hemming