Philip Gordon: Nu aş fi venit în România dacă nu ar fi existat senzaţia că lucrurile merg în direcţia greşită
- Carmen Vintil ă
- 1 octombrie 2012, 10:58
Asistentul secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, a subliniat în întâlnirea pe care a avut-o, luni, la Bucureşti cu reprezentanţii societăţii civile că nu ar fi venit în România dacă nu ar fi avut senzaţia că lucrurile se pot îndrepta în direcţia greşită.
"Voi fi foarte deschis: suntem îngrijoraţi la Washington în legătură cu evoluţiile de aici. Le urmărim foarte atent. Eu n-aş fi fost aici, la mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva, dacă nu am fi avut senzaţia că se întâmplă ceva foarte important şi care alunecă în direcţia greşită, motiv pentru care este foarte important pentru mine să fiu aici", a spus Gordon, potrivit transcriptului publicat de Departamentul de Stat al SUA.
Departamentul de Stat nu precizează cine a participat la această întâlnire, din 13 august, şi nici ce s-a discutat în continuare. Asistentul secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, s-a întâlnit, luni, cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. Gordon a părăsit România, nu înainte de a-şi exprima anumite îngrijorări. "Au existat acuzaţii credibile privind numeroase cazuri de vot ilegal la referendum. S-au făcut eforturi de schimbare a listelor de alegători care ar influenţa cvorumul şi aparent au existat încercări de a constrânge CCR să valideze referendumulţ.Dacă se confirmă, toate aceste lucruri ar ridica semne de întrebare privind legitimitatea rezultatului, indiferent care va fi acesta. Toţi aceşti paşi ar contrazice principiile care unesc comunitatea europeană şi transatlantică şi nu ne-ar plăcea să vedem acest lucru la un aliat NATO, membru al UE", a spus Philip Gordon, care a subliniat că ţara sa susţine pe deplin cele 11 solicitări ale Comisiei Europene pentru România. Întâlnirea cu presa Într-o întâîlnire cu jurnaliştii, asistentul secretarului american de Stat a răspuns unor întrebări legate de situaţia politică din România. "Nu este de datoria mea să spun exact ce liste ar trebui luate în considerare sau după ce program ar trebui să funcţioneze Curtea Constituţională, spune Philip Gordon. "Am cerut liderilor români să respecte statul de drept şi independenţa instituţiilor din România. Asta aşteptăm din partea lor şi a tuturor liderilor din această ţară. Nu vrem să luăm apărarea nimănui, nu avem un mesaj special pentru o anumită persoană sau un grup de persoane, aşteptăm respecte pentru instituţiile statului; aşteptăm ca acuzaţiile credibile de fraudă sau interferenţă să fie investigate până la capăt, pentru a avea un rezultat legitim, democratic. Nu este treaba mea să spun care exact trebuie să fie acea acţiune în acest caz sau în altul, dar atunci când vezi aşa ceva, îţi dai seama ce se întâmplă", spune Gordon.
În opinia oficialului american, este responsabilitatea liderilor şi a liderilor aleşi să aibă acţiuni pe care românii şi actorii străini să le considere legitime şi, uneori, este binevenită o opinie a unei terţe părţi, care să fie obiectivă. "Am discutat rolul pe care ar putea să-l joace Comisia de la Veneţia, pentru că atunci când lucrurile sunt complicate în plan intern, uneori este util să ai pe cineva din exterior care să valideze procesul şi acest lucru ar putea fi util în aceste circumstanţe. Dar important este să se evite orice acţiuni pe care prietenii României şi publicul român le-ar putea considera ca nefiind în totalitate legitime", a spus Gordon.
El a precizat că a discutat cu "mai mulţi preşedinţi", în cursul zilei de luni, iar cu Traian Băsescu a discutat despre scenariul în care el s-ar întoarce la Cotroceni, dacă legea şi procesul constituţional vor lua această decizie şi i-a cerut, la fel ca tuturor, să respecte statul de drept şi să colaboreze pragmatic cu guvernul. "Nimeni nu se aşteaptă ca aceşti rivali politici să fie prieteni buni şi să formeze coaliţii sau lucreze fericiţi împreună, dar ne aşteptăm ca ei să conlucreze în interiorul structurilor constituţionale ale ţării, în interesul oamenilor şi al parteneriatului nostru", a subliniat Gordon. Instituţiile există, ele trebuie utilizate corect Întrebat dacă România are instituţiile necesare pentru a rezolva situaţia în mod democratic, Philip Gordon a opinat că România are instituţiile respective, trebuie doar să le folosească în mod corect . "De aceea mă aflu aici, pentru că suntem îngrijoraţi în ceea ce priveşte trendul şi posibilele rezultate ale acţinilor. Instituţiile pot fi fragile, ele trebuie să facă faţă diverselor provocări în vremuri dificile. Nu este prima ţară care este pusă într-o situaţie politică înşelătoare, cu întrebări legate de îndepărtarea preşedintelui sau a guvernului de la putere şi apropierea alegerilor. Noi vrem să ajutăm România să treacă acest test, pentru că nu ar fi în interesul României dacă nu l-ar trece cu bine".
Vorbind despre posibilele efecte ale unui eşec politic în criza actuală, oficialul Departamentului de Stat a enumerat: o reacţie negativă a pieţelor financiare, alungarea investitorilor străini, aliaţii nu ar putea continua proiectele comune, iar consecinţele ar fi îngrijorătoare.
"Preşedinţii vin şi pleacă, administraţiile vin şi pleacă, într-un proces democratic conducerea unei ţări vine şi pleacă, ceea ce aplică, desigur, şi preşedinţilor. Nu noi decidem cine să fie preşedintele României, acest lucru îl va face poporul", a subliniat Philip Gordon.
Întrebat despre îngrijorarea Statelor Unite legată de situaţia din România, Gordon a spus că îngrijorarea a crescut. "Îngrijorările noastre s-au intensificat odată cu întrebările legate de rolul CCR în validarea refrendumului şi atunci când am auzit acuzaţii privind interferenţa în activitatea Curţii, acuzaţii privind fraudarea voturilor, întrebări despre renumărarea voturilor, care să schimbe cvorumul, aceste lucruri pot afecta legitimitatea rezultatului", a explicat oficialul de la Washington.
În final, el a precizat, răspunzând altor întrebări, că CCR va decide ce liste vrea să vadă şi ce vrea să facă apoi cu ele. "Am vrea să vedem acest lucru rezolvat cât mai curând. Nu este rolul meu să spun exact ce liste ar trebui actualizate sau nu. Am înţeles că s-au cerut listele electorale care au fost folosite şi acelea ar trebui să le primească. Nimeni nu ar trebui să permită ambiguităţi în această problemă. Nu este un proces normal să revizuieşti listele după aflarea rezultatelor şi numărarea voturilor. Poate în anumite situaţii, ne putem uita la anumiţi factori, dar acest lucru va fi judecat şi de aceea cred că ar fi binevenită o analiză din partea Comisiei de la Veneţia. Dacă rezultatele au fost calculate după anumnite liste, care au fost apoi schimbate, revizuite şi actualizate, astfel încât să se schimbe rezultatul, apar semne de întrebare reale referitoare la rezultatul respecti", a mai spus adjunctul lui Hillary Clinton, în întâlnirea cu presa. CITIŢI ŞI:
- Gordon: SUA susţine cele 11 puncte exprimate de CE
- Gordon i-a spus lui Ponta că este preocupat de decizia CCR în cazul referendumului
- Philip Gordon: Îngrijorările Departamentului de Stat sunt legate de suspiciunea că la referendum au avut loc fraude de amploare
- Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton l-a vizitat mai întâi pe Traian Băsescu