Phenianul nu renunță. Coreea de Nord vrea să pună la punct o rachetă și mai puternică

Phenianul nu renunță. Coreea de Nord vrea să pună la punct o rachetă și mai puternică

Tirul cu rachetă nord-coreeană de săptămâna trecută se înscrie într-un program spaţial de cinci ani lansat de regimul comunist în numele ''dezvoltării sale economice'' şi destinat producerii unui lansator şi mai puternic, scrie un ziar japonez pro-Coreea de Nord, Chonson Sinbo.

Un responsabil nord-coreean care participă la program, lansat în acest an, a afirmat sub acoperirea anonimatului că Phenianul se ambiţionează să pună la punct un lansator mai mare decât Unha-3, care a explodat vineri după două minute de la decolare, precizează Chonson Sinbo.

''Oamenii de ştiinţă şi inginerii nord-coreeni nu vor renunţa niciodată'', în pofida eşecului lor, a dat asigurări ziarul japonez pro-Coreea de Nord.

Phenianul a procedat vineri la un tir cu rachetă, care a eşuat însă. Potrivit Phenianului, tirul avea drept scop plasarea pe orbită a unui satelit civil de observaţie terestră, ceea ce SUA consideră însă drept un test cu rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Occidentalii şi aliaţii lor asiatici - Japonia şi Coreea de Sud - acuză Phenianul că deţine mai multe bombe nucleare şi că procedează la teste atomice în scopul de a le miniaturiza şi de a le instala pe rachete.

Mai mult, există temeri că regimul nord-coreean nu va suporta ideea eşecului şi că va efectua un nou test nuclear, cum a procedat în 2006 şi 2009, atrăgându-şi sancţiuni din partea comunităţii internaţionale.