Coreea de Nord arată, într-un comunicat oficial, că a stabilit cauzele care au dus la dezintegrarea rachetei tip Unha-3, care a explodat la două minute de la decolare, relatează AFP.

”Reacţionarii americani şi japonezi dar şi marionetele acestora pot ţipa cât vor, la fel şi banda de şobolani a lui Lee Myung-Bak (preşedintele sud-coreean) împotriva unor obiective paşnice, noi vom trimite în spaţiu satelit după satelit”, insistă documentul citat.

Vinerea trecută, Coreea de Nord a lansat fără succes o rachetă purtătoare a unui satelit de observare terestră, conform anunţului Phenianului. Mai multe ţări, în special SUA, Japonia şi Coreea de Sud au acuzat Phenianul că testează de fapt o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, capabilă să transporte focoase nucleare, încălcând rezoluţiile ONU care îi interzice desfăşurarea de activităţi nucleare şi balistice.

Proiectilul a căzut în Marea Japoniei, la 165 kilometri de coastele Coreii de Sud.

Consiliul de Securitate al ONU a decis înăsprirea sancţiunilor adoptate împotriva Phenianului după tirurile cu rachete efectuate în 2006 şi 2009.