Evenimentul Zilei > International > Phenianul dă cu rachete în pacea regională
Phenianul dă cu rachete în pacea regională

Phenianul dă cu rachete în pacea regională

Regimul nord-coreean pregăteşte un test balistic în timp ce negociază cu americanii un ajutor alimentar pentru populaţia săracă,

Regimul nord-coreean pune din nou la încercare răbdarea Occidentului printr-un test cu rachete balistice programat pentru luna viitoare. Manevra vine în contextul summitului pentru securitate nucleară care începe astăzi la Seul, în Coreea de Sud, la care vor participa 50 de şefi de state, printre care şi preşedintele român Traian Băsescu.

Occidentul crede că intenţia de a lansa la jumătatea lunii aprilie un satelit de observaţie în sco­puri civile, aşa cum susţine Phenianul, este de fapt un tir cu rachete cu rază lungă de acţiune, capabile să transporte focoase nucleare, manevră care încălcă rezoluţiilor ONU aplicabile Coreei de Nord.

China a recomandat regimului nord-coreean să dea dovadă de reţinere, în timp ce Japonia este în stare de alertă, premierul nipon avertizând că va da ordin de distrugere a rachetei dacă aceasta va ameninţa teritoriul japonez.

Americanii, în impas

Anunţul făcut de Phenian i-a pus însă în dificultate, dar şi într-o lumină proastă, pe ame­ricani. În baza unui acord convenit luna trecută între SUA şi Coreea de Nord, Phenianul s-a angajat la un moratoriu privind lansarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, testele nucleare şi la activităţile de îmbogăţire a uraniului în schimbul unui ajutor alimentar acordat de admi­nis­traţia de la Washington.

Sosit la Seul pentru a participa la summitul care începe astăzi, preşe­dintele american Barack Obama a vizitat ieri zona demilitarizată de la gra­niţa dintre cele două Corei.

"Coreea de Nord nu va obţine nimic prin ame­ninţări şi provocări"
, a avertizat liderul de la Casa Albă.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/q4U3cXSWmb0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: