Pew Research Center: Românii se află in topul INTOLERANŢEI faţă de comunitatea LGBT şi MUSULMANI

Pew Research Center: Românii se află in topul INTOLERANŢEI faţă de comunitatea LGBT şi MUSULMANI

Estul și vestul Europei se diferențiază de importanța religiei, a viziunilor minorităților și a problemelor sociale esențiale Oamenii din Europa Centrală și de Est acceptă mai puțin musulmanii și evreii sau avortul legal. Potrivit studiului Pew Research Center, românii consideră că sunt superiori cultural altor popoare şi intoleranţi când vine vorba despre căsătoriile între oamenii de acelaşi sex.

În comparație cu cetățenii Europei occidentale, mai puțini cetățeni din Europa Centrală și de Est ar accepta musulmanii sau evreii în familiile sau cartierele lor, ar suprima dreptul la căsătorie a cuplurilor homosexualilor  sau ar lărgi definiția identității naționale pentru a include oameni născuți în afara țării lor.

Potrivit studiului, 66% dintre români se consideră superiori cultural altor popoare, ceea ce plasează România pe locul 3 în topul realizat pe baza răspunsurilor. Pe locul întâi se afla Grecia (89%) si Bulgaria (69%)

 Romanian here .Eastern Europeans are more likely to regard their culture as superior to others

În ceea ce priveşte toleranţa, 71% dintre români nu ar accepta ca din familia lor sau dintre vecini sa facă parte un musulman sau un evreu, clasând România pe primul loc în cadrul sondajului în ceea ce priveşte intoleranţa unor minoritati religioase, urmaţi de bulgari cu 68%.

Ne puteți urmări și pe Google News

 În legătură cu oficierea căsătoriilor între persoane de acelasi sex, 74% dintre români resping aceasta ipotezî, iar bulgarii în proportie de 79%.

Potrivit studiului, s-a constatat că tot 74% dintre români consideră religia ca parte din identitatea naţională, fiind de părere ca “a fi creştin este egal cu a fi român”.

Mai mult, 98% dintre adulţii din România se consideră a fi creştini, iar 46% dintre românii chestionati considera ca Executivul ar trebui sa promoveze valorile şi credinţele religioase.  La polul opus, in Europa de Vest, oamenii considera ca religia nu este un element important al identitatii nationale.   

Rușii, nouă-în-zece, de exemplu, se opun căsătoriei legale între persoane de același sex, în timp ce majoritatea celor din Țările de Jos, Danemarca și Suedia preferă şi acceptă căsătoriile homosexuale.

Ortodoxia este credința dominantă în Est, inclusiv în Grecia, Rusia, fostele republici sovietice ale Moldovei, Armeniei, Georgiei, Ucrainei și Belarusului și alte țări din fostul bloc al Estului, cum ar fi Serbia, România și Bulgaria.

Țările majoritare catolice sunt predominante în partea centrală și sud-vestică a Europei, tăind o bucată din Lituania prin Polonia, Slovacia și Ungaria, apoi extindându-se în vest spre Croația, Austria, Italia și Franța până la Peninsula Iberică. Și protestantismul este tradiția creștină dominantă în mare parte din Europa de Nord, în special în Scandinavia.

Există populații substanțiale aparținând unor religii necreștine - în special Islamului - în multe țări europene. În Bosnia, aproape jumătate din populație este musulmană, în timp ce Rusia și Bulgaria au populații minoritare musulmane considerabile. Dar în cele mai multe alte țări chestionate, musulmanii și evreii reprezintă o parte relativ mică a populației, iar sondajele adesea nu sunt capabile să măsoare în mod fiabil mărimea lor exactă.

În plus, toate țările din Europa de Vest chestionate au populații considerabile de persoane necuprinse din punct de vedere religios - aceia care se identifică ca atei, agnostic sau "nimic în particular", numiți în mod colectiv "nones". "Nones" reprezintă cel puțin 15% în fiecare țară din Europa de Vest intervievată și sunt deosebit de numeroase în Țările de Jos (48%), Norvegia (43%) și Suedia (42%).

În echilibru, în Europa Centrală și de Est există cote mai mici de "nones" - și mai multe părți ale creștinilor - deși o pluralitate de estonieni (45%) nu sunt asociați, iar Republica Cehă este singura țară chestionată pe întreg continentul "Nones" formează o majoritate (72%).

Mai multe detalii despre sondajul internaţional Pew Research Center se poate citi AICI.