Austriecii de la OMV au făcut o afacere în România: Petrom, companie cumpărată în 2004, are un profit-record.
Petrom a anunţat ieri o majorare a profitului net pe primele trei luni cu 156% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar proprietarul companiei petroliere, compania austriacă OMV, a raportat câştiguri foarte mari faţă de anul trecut, bazate pe investiţia din România. Austriecii au câştigat aproape 800 de milioane de euro în primele trei luni ale anului, contribuţia Petromului la profitul OMV fiind de aproape 300 de milioane.
Astfel, numai în primele trei luni din acest an, OMV a câştigat pe baza companiei Petrom aproape jumătate din cât a plătit statului în 2004 pe acţiunile „de control“ la Petrom. OMV a plătit pentru 33% din Petrom 669 milioane de euro, iar la majorarea de capital prin care a ajuns să deţină 51% a mai contribuit cu 1,5 miliarde de euro.
Petrom vrea mai mult
Cu doar o zi înainte de anunţarea profitului pe primul trimestru, Petrom a operat cea mai mare majorare a preţului la carburanţi: 1.200 de lei vechi pentru un litru de benzină şi motorină. Numai în 2008, liderul pieţei petroliere din România a scumpit produsele de cinci ori, justificându-şi acţiunea prin creşterea cotaţiilor internaţionale la ţiţei.
Preţul carburanţilor s-a apropiat astfel de pragul psihologic de 5 lei pentru un litru, prognozat de analişti încă de la începutul anului. Cea mai scumpă benzină şi cea mai scumpă motorină la Petrom au acelaşi preţ: 4,57 lei (1,248 euro) pentru un litru. În urmă cu zece ani, românii plăteau doar 25 de eurocenţi pentru un litru de benzină.
Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, a spus că rezultatele favorabile depind şi de integrarea Petromservice (compania condusă de Liviu Luca, şeful sindicatului Petrom - n.r.), care a sporit eficienţa în activitatea de explorare şi producţie. Petromservice a fost cumpărat de Petrom anul trecut.
Petrom şi-a propus pentru întregul an un profit net de 663 milioane euro, cu 36% mai mare decât cel pe care l-a avut în 2007 (de 492 milioane euro). Nu doar Petrom şi OMV beneficiază de creşterea cotaţiilor petrolului pe plan interna- ţional, care înregistrau ieri o nouă valoare-record: 122,8 dolari. Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră privată la nivel mondial, a raportat în primul trimestru un profit net de 10,8 miliarde dolari. Grupurile petroliere British Petroleum şi Royal Dutch Shell au obţinut creşteri semnificative ale profiturilor nete de 6,6 miliarde de dolari, respectiv 7,8 miliarde de dolari. Câştigurile tuturor companiilor petroliere vin din tranzacţiile cu petrol scump şi datorită interesului tot mai multor investitori să-şi plaseze banii în petrol, „cea mai sigură monedă“.
Companiile cele mai câştigate sunt cele care au exploatare şi producţie, deoarece fac comerţ cu petrolul extras. Cele care au doar rafinare şi importă petrol ies în pierdere la aceste cotaţii-record. Este şi cazul Rompetrol, a cărui divizie de servicii petroliere la sondă estimează un câştig net de 6,8 milioane de dolari în 2008, cu 4% sub profitul din 2007.
PUTERE
Dictatura companiilor petroliere
Dacă petrolul este exploatat în ritmul actual, atunci majoritatea câmpurilor petrolifere din lume se vor închide până la sfârşitul secolului. Acest scenariu apocaliptic prevăzut de Gary S. Swindell, consultant american care a lucrat cu companii precum Devon sau Goldman Sachs, nu sperie prea mult consumatorii de petrol. Swindell spune că rezervele SUA, ale Chinei şi ale Rusiei mai pot fi exploatate maximum 20 de ani, în timp ce doar Canada mai are rezerve de petrol pentru încă 200 de ani. Oamenii consumă însă la fel de mult carburant, cererea Chinei este tot în creştere, iar soluţiile ecologice nu sunt încurajate.
Un posibil răspuns ar fi presiunea pe care o fac giganţii petrolieri asupra constructorilor de maşini ecologice care le-ar prăbuşi afacerile. În timp ce politicienii americani blochează în continuare exploatarea rezervelor din Alaska şi Colorado, americanii nu renunţă la maşinile mari care consumă mult (în SUA sunt 132 milioane de maşini, potrivit „Forbes“ - n.r.) în schimbul celor ecologice produse de Honda sau BMW. Americanii plătesc 3,5 dolari pentru un galon (adică sub 1 dolar pentru un litru de benzină - n.r.). Jurnaliştii de la „New York Sun“ spun însă că, în câţiva ani, galonul ar putea costa 10 dolari.
PETROLIŞTI
Averile din aurul negru, pe podiumul „Forbes“
Roman Abramovici
Cinci dintre primii zece cei mai bogaţi petroliş ti ai lumii sunt ruşi. Roman Abramovici este liderul acestui clasament „Forbes“. La 39 de ani, Abramovici are o avere de 18,2 miliarde de dolari obţinută din afaceri cu petrol, deşi viaţa nu îi promitea un asemenea viitor, fiind orfan de mic copil. Ruşii din Top 10 au o avere totală de 55 miliarde de dolari, cu 25 de miliarde peste averea celor trei americani, un canadian şi un saudit care se află tot în prima parte a clasamentului.
Vaghit Alekperov
Vaghit Alekperov este al patrulea cel mai bogat petrolist din lume şi ocupă locul 37 în topul celor mai avuţi oameni de pe glob. Până la 55 de ani, a câştigat 11 miliarde de dolari din petrol. El a fost ministru al energiei în fosta URSS, iar acum conduce compania Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia. Compania condusă de Alekperov ocupă în România locul trei pe piaţă, cu 300 de benzinării şi Rafinăria Petrotel, la Ploieşti.