Evenimentul Zilei > Economie > Gata cu PETROLUL IEFTIN! Prognoza Băncii Mondiale pentru 2017
Gata cu PETROLUL IEFTIN! Prognoza Băncii Mondiale pentru 2017

Gata cu PETROLUL IEFTIN! Prognoza Băncii Mondiale pentru 2017

Preţurile energiei, inclusiv petrol, pe plan global ar urma să urce cu aproape 25% în 2017, potrivit unui raport publicat ieri de Banca Mondială, transmite Agerpres, care citează agenţiile internaţionale de presă.

Preţul petrolului, al gazelor naturale şi al cărbunelui ar urma să urce cu aproape 25% anul viitor, pe fondul redresării preţurilor la materiile prime pe plan global, se arată în raport. 

Anul viitor, cotaţia barilului de ţiţei se va situa în medie la 55 de dolari, faţă de 53 de dolari estimată anterior de Banca Mondială, în urma deciziei statelor producătoare de a limita producţia, se arată în raport. În septembrie, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima dată în ultimii opt ani, să-şi reducă producţia de petrol cu 700.000 de barili pe zi (bpd), până la 32,5 – 33 milioane de barili pe zi. OPEC estimează că producţia sa actuală se situează la 33,24 milioane bpd. 

De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei. Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei se va situa în medie la 43 de dolari, previzionează Banca Mondială. 

„Ne aşteptăm anul viitor la o creştere solidă a preţurilor energiei, în special la ţiţei. Totuşi, există incertitudini considerabile, aşteptăm detaliile şi implementarea acordului OPEC, care va afecta pieţele”, a declarat economistul Băncii Mondiale, John Baffes. 

Joi, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,29 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 51,38 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 1,17 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 50,43 dolari.