Noul primar al oraşului Petrila spune că primul lucru pe care-l va face în noua sa calitate va fi să ceară, din nou, ca mai multe obiective ale Exploatării Miniere Petrila să fie transferate în proprietatea comunităţii. În ciuda birocraţiei româneşti, Vasile Jurca spune că are toate motivele să spere că Primăria Petrila va putea întocmi şi depune, până la data - limită de 25 noiembrie 2016, un proiect în urma căruia parte din vechea mină de huilă să fie transformată, cu bani europeni, într-un muzeu al mineritului.
Puţul Central, preparaţia veche, coşul de fum, fosta staţie de compresoare şi puţul cu schip (940 de metri – cel mai adânc din Europa) au funcţionat până în iarna lui 2015. Mai mult, Puţul Central a mers vreme de 60 de ani fără să-i fi fost schimbată vreodată vreo piesă importantă.
Toate aceste obiective vor fi transformate într-un muzeu al mineritului, alături de fosta mină-şcoală a vechii exploatări, loc în care turiştii vor putea experimenta condiţiile reale dintr-o mină de huilă. Asta dacă Primăria Petrila va reuşi să obţină la timp proprietatea asupra obiectivelor amintite, dacă va reuşi să scrie, până la toamnă, un proiect în valoare de aproape 5 milioane de euro şi, bineînţeles, dacă va reuşi să obţină finanţarea dorită.
O poveste românească
Vasile Jurca a fost viceprimar al oraşului Petrila în ultimii patru ani, iar la alegerile din 5 iunie a reuşit să-l „detroneze” pe Ilie Păducel (fost prim-secretar al oraşului şi primar vreme de cinci mandate după Revoluţie).
Noul primar spune că a reuşit să obţină clasificarea obiectivelor ca monumente istorice industriale printr-un tertip.
„Am avut o serioasă opoziţie atât din partea fostului primar cât şi dinspre Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, actualul proprietar. Nu pot decât să bănuiesc ce se afla în spatele acestei opoziţii. Probabil că unora le-ar fi convenit ca obiectivele cerute de noi să fie tăiate şi duse la fier vechi.
În fine, anul trecut, când vechiul primar era în concediu, am cerut clasificarea lor ca monumente, lucru care s-a întâmplat câteva luni mai târziu. Apoi, Ministerul Energiei a vrut să ni le transfere în proprietate, dar demersul s-a blocat pentru că Primăria nu a mai răspuns unor adrese ale ministerului.
A doua zi după învestirea mea, voi cere din nou transferul lor şi voi cere şi alte câteva clădiri, cum ar fi sediul administrativ al minei, clădire în care am dori să mutăm, practic Primăria”.
Vasile Jurca mai spune că i se pare absurd ca cineva să dorească să se cheltuie bani pentru demolarea clădirilor de la EM Petrila, în loc ca ele să fie transformate în sursă de venituri pentru comunitatea locală şi nu numai.