S-a aflat de ce ne place să petrecem ore în șir urmărind seriale. Ce căutăm şi de ce se transformă într-o necesitate

Mulţi dintre noi devenim dependenţi de filme și seriale online, fie că le vizionăm pe telefon, fie la TV, nici mai contează, cert e că petrecem ore în şir în acest mod, rupţi de lumea reală. Fenomenul social „binge-watching”, aşa l-au numit specialiştii, ne ţine captivi din nevoia de a afla cât mai multe despre alţii, căutând fericirea, plăcerile, liniştea...emoţia.

Fenomenul de binge-watching a luat avânt odată cu apariția serviciilor de streaming precum Netflix, Hulu, HBO Go sau Amazon Prime.  Iar Netflix este regele binge-watching-ului, pentru că ştiut să determine milioanele de abonaţi de pe toată planeta să urmărească multe filme sau episoade la rând încât granița dintre realitate și ficțiune să devină incertă. Conform unui studiu, peste 80% dintre adulții tineri se identifică ca “binge-watchers”, pentru că nu mai au răbdare să urmărească serialele la tv.

„Suntem căutători de plăcere", a explicat Allison Johnsen de la Northwestern Medicine. „Suntem făcuți pentru a căuta plăcere".  Căutarea plăcerii în acest mod este benefică, atâta timp cât nu abuzăm de ea. De fapt, ne ajută să ne menținem sănătatea emoțională „Trebuie să ne menținem fericiți pe noi înșine", a subliniat Johnsen, adăugând că binge-watching-ul  ajută la diminuarea stresului și poate fi pozitiv". 

Fenomenul cultural de binge-watching își are rădăcinile în însăși nevoia umană de a fi la curent cu ce fac alți oameni 

În trecut, cu mult înainte să se fi inventat măcar electricitatea, oamenii au devenit foarte preocupați de personajele din jur. În plus, oamenilor mereu le-au plăcut poveștile. „Îmi imaginez că binge-watching este doar o versiune mai avansată tehnologic pentru un comportament care a existat, măcar în formă rudimentară, de cel puțin 50.000 de ani", a explicat profesorul de literatură Joseph Carroll, de la University of Missouri-St. Louis.  "Chiar dacă binge-watching-ul poate fi benefic, e bine de reținut că oricând se poate transforma în dependență, așa că e bine să ai grijă".

"Devine dependență atunci când îți afectează celelalte sectoare ale vieții, de la viața personală la cea profesională. „Totul cu moderație – e plictisitor, dar adevărat”, a mai spus Johnsen.