Petre Mihai Băcanu şi-a adus torționarul în fața justiției
- Antonia Hendrik
- 7 decembrie 2023, 11:44
Petre Mihai Băcanu a reuşit, după 34 de ani, să aducă în faţa instanţei pe torționarul de la Securitate, fostul colonel Gheorghe Burloi.
Petre Mihai Băcanu a reuşit să aducă în faţa instanţei pe torționarul de la Securitate fostul colonel Gheorghe Burloi. Mai exact, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a înregistrat, luna trecută, la Curtea de Apel București o acțiune în care solicită instanței să constate calitatea de lucrător al Poliției Politice de dinainte de 1989 pentru fostul colonel Gheorghe Burloi. Demers în urma unei cereri pe care a depus-o, anul trecut Petre Băcanu.
Petre Mihai Băcanu şi-a adus torționarul în instanță
Conform acțiunii CNSAS, Petre Mihai Băcanu (82 de ani) a depus, în mai 2022, o cerere pentru verificarea, sub aspectul constatării calității de lucrători ai Securității, pentru ofițerii sau subofițerii care au contribuit la instrumentarea unui dosar penal pe numele său, motivat politic. Solicitarea lui Băcanu presupune identificarea persoanelor care i-au încălcat drepturilor și libertățile fundamentale.
În dosarul penal, Petre Mihai Băcanu și colegi ai săi de la cotidianul România Liberă au fost anchetați de Securitate pentru că, în perioada octombrie 1988-ianuarie 1989 „au conceput, redactat, multiplicat și difuzat înscrisuri cu conținut dușmănos orânduirii socialiste din țara noastră”.
Jurnalistul a fost trădat de un coleg
În fapt, Băcanu și colegii săi fondaseră un ziar clandestin, critic la adresa regimului, intitulat „România”. Atunci când publicația era aproape de difuzare, au fost arestați din cauza unui trădător din grup.
La aproape un an și jumătate de la momentul depunerii cererii, CNSAS a identificat ofițerul și a trimis Curții de Apel București o acțiune în care solicită constatarea calității acestuia de lucrător al Securității.
Petre Mihai Băcanu în dialog cu jurnalistul Mihnea Petru Pârvu. Sursa foto. Arhiva EVZ
Este vorba de Gheorghe Burloi, care, în 1989, era colonel în cadrul Direcției Cercetări Penale și a participat activ la urmărirea penală a lui Băcanu, motivația fiind politică, ceea ce a dus la îngrădirea următoarelor drepturi și libertăți fundamentale, recunoscute și garantate de legislația în vigoare la acea dată: dreptul la viață privată și cel la libertatea cuvântului, de exprimare și libertatea opiniilor.
Petre Mihai Băcanu a stat în arest până în decembrie 1989
Arestat în ianuarie 1989, Petre Mihai Băcanu a stat după gratii până în decembrie același an. A fost eliberat în contextul prăbușirii regimului comunist. În timpul anchetei, i s-a înscenat existența unei infracțiuni de drept comun (speculă cu maşini), deoarece regimul comunist nega faptul că România ar mai exista deţinuţi politici.
Petre Mihai Băcanu a relatat că, la un moment dat, Burloi, unul dintre anchetatorii săi, i-a comunicat că va fi acuzat de complot, infracțiune care era pedepsită cu închisoare de la 15 ani până la execuţie. „A făcut gestul pistolului cu degetul spre capul meu”.
În paralel, jurnalistul era anchetat și securiști Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș. Aceştia au fost acuzați, după 1989, de faptul că au ordonat asasinarea în închisoare, în 1985, a dizidentului Gheorghe Ursu.
„I-am spus lui Burloi o minciună, dar s-au prins când au făcut verificări și Pârvulescu m-a bătut atât de tare că aveam un ochi închis de la sânge și vânătăi. Burloi mi-a spus: «Dacă mai faci așa ceva, nu mai ieși viu de aici!»”