Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, miercuri seară, că România va continua să permită tranzitul de cereale către state terţe. Daea a spus că, după mai multe ore de consultări, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România nu au ajuns la un acord, iar comisarii europeni au cerut ca problema să fie rezolvată până la finalul săptămânii.
Trei state, Polonia, Ungaria și Slovacia, au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat și Bulgaria cu interzicere importului începând cu data de 24 aprilie. În aceste condiții, România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina, a spus ministrul Petre Daea
În cadrul unei videoconferinţe, la care au participat și miniștrii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, care a avut ca scop găsirea unor soluții pe termen scurt, mediu şi lung, necesare pentru protejarea fermierilor, nu s-a ajuns la niciun acord.
”România a precizat faptul că are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina, întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieşire din Ucraina către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit iar Portul Constanţa devine şi mai aglomerat”, a declarat Daea.
UE consideră măsurile ilegale
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a declarat că măsurile adoptate de Polonia și celelalte trei state, care au interzis importurile de cereale din Ucraina, sunt ilegale.
Astfel, Comisia Europeană a solicitat acestor țări să revoce măsurile luate, care contravin regulamentelor de funcționare a blocului comunitar.
”Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor cinci ţări, compus din 100 de milioane de euro, de la intervenţia de criză a CE , urmând că această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în dată de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă”, a mai afirmat Daea.
România va spori controalele la vămi
Ministrul Agriculturii a mai spus că România, prin inspectorii de la Agenția Națională de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor, va controla calitatea produselor importate din Ucraina.
”Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean. De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că Statul Român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terţe”, a mai spus Daea, citat de News.