Petiţie pentru subiecte mai uşoare la Bacalaureat

Petiţie pentru subiecte mai uşoare la Bacalaureat

Elevii de clasa a XII-a se plâng de faptul că subiectele propuse pentru Bacalaureat sunt prea dificile.

Nemul- ţumiţii au întocmit şi semnat deja petiţii adresate Ministerului Educaţiei, în care cer refacerea subiectelor şi publicarea de rezolvări propuse de autorii acestora.

O astfel de petiţie, postată pe site-ul www.petitieonline.ro pe 4 martie, strânsese deja mai mult de 2.700 de semnături până ieri după- amiază. Autorii arată că gradul de dificultate a subiectelor propuse la matematică „depăşeşte cu mult nivelul mediu al cunoştinţelor unui elev de clasa a XII-a“ şi că există cazuri de profesori care nu pot rezolva anumite subpuncte. Asta ar putea duce, spun ei, la cazuri de promovare a examenului „prin mită şi prin pile, va susţine corupţia în şcoli şi nu va fi nicidecum un mod de a ne evalua eficient“. De asemenea, elevii reclamă publicarea cu întârziere a subiectelor şi faptul că unele texte conţin greşeli.

Ministerul cere observaţii concrete

Ne puteți urmări și pe Google News

De cealaltă parte, reprezentanţii ministerului spun că sunt dispuşi să refacă variantele, le cer însă elevilor observaţii punctuale. Cele 43.500 de subiecte propuse la toate disciplinele se află în dezbatere publică până la sfârşitul acestei luni, precizează directorul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP), Cristian Mirescu. Nu mai există un prim subiect uşor şi restul de o dificultate mai ridicată, ca în ceilalţi ani, ci subiecte ale căror subpuncte au diferite grade de dificultate. Asta deoarece din acest an nu mai există variante gata combinate, ca în trecut, ci pentru fiecare subiect în parte, explică Mirescu. „Cred că e ceva necurat cu aceste petiţii. Toate culegerile apărute până acum sunt făcute după vechiul model de subiecte. De aceea, e posibil ca printre instigatori să se numere şi autorii de culegeri“, a mai declarat el.

Ministerul Educaţiei aşteaptă observaţiile punctuale până pe 31 martie, la adresa de e-mail bacalaureat@cnceip.ro. După definitivarea subiectelor, vor fi publicate rezolvă rile, ce vor fi trimise apoi către toate şcolile din ţară. 17 martie este un alt termen-limită: până atunci, elevii trebuie să hotărască la ce obiecte vor susţine probele la alegere.

BAC 2008, ÎN CIFRE

Peste 1.200 de oameni au realizat variantele

> Există 43.500 de subiecte propuse (la fiecare dintre cele 150 de discipline au fost elaborate câte 300 de subiecte, împărţite în câte 100 pentru fiecare dintre cele trei categorii: subiectul I, subiectul II şi subiectul III);

> Fiecărui subiect îi sunt atribuite 30 de puncte, iar punctajul total al variantei de subiecte este de 100 de puncte: la cele 90 de puncte, cât însumează cele trei subiecte, se adaugă 10 puncte din oficiu.

> La realizarea subiectelor au contribuit 1.209 experţi, profesori de la catedră sau specialişti CNCEIP;

> 239.727 de elevi sunt înscrişi în clasa a XII-a, în sistemul preuniversitar de stat. Acestora li se adaugă elevii de la liceele particulare, precum şi cei proveniţi din seriile anterioare;

> Prima sesiune a Bacalaureatului 2008 este programată între 23 iunie şi 9 iulie, iar cea de-a doua, între 18 august şi 1 septembrie;

> Vor fi 900 de centre de examen şi 240 de centre de evaluare.