Peter Eckstein Kovacs: "Fără a trânti uşa, nu avem ce negocia acum cu PSD şi PNL"

EXCLUSIV EVZ. Peter Eckstein Kovacs susţine că nu e loc în acest moment de o înţelegere a UDMR cu PSD şi PNL, deşi n-ar ezita să scoată Uniunea de la guvernare, dacă de asta depinde intrarea în parlament.

Intrat în cursa pentru şefia UDMR, Peter Eckstein Kovacs face, într-un interviu acordat EVZ, foaia de parcurs a Uniunii până la alegeri, excluzând pentru moment o înţelegere cu PSD şi PNL.

Totodată, el reclamă presiuni exercitate de actuala garnitură de lideri ai UDMR pentru a-l impune în locul lui Marko Bela pe Kelemen Hunor, a cărui alegere, spune el, ar putea lăsa Uniunea în afara parlamentului.

EVZ: Sunt făcute jocurile în UDMR? Peter Eckstein Kovacs: Jocuri se fac întotdeauna în orice partid. Ultimul cuvânt îl au Congresul şi delegaţii.

Aţi invocat presiuni făcute asupra membrilor UDMR, intimidări. Cine i-a intimidat? Mi-e foarte greu să învinovăţesc pe cineva. Cert este însă că sunt semnale de la filiale. Liderii de acolo se plâng că se cere în mod imperativ să fie susţinut candidatul preferat, adică domnul Hunor Kelemen. Este vorba despre disperare, să zicem? Nu ştiu dacă este o disperare, poate să fie. Este o strategie de sus în jos, de a influenţa factorii decizionali din judeţe care, la rândul lor, transmit mesajul mai jos, la delegaţi.

Să înţeleg că interesul este ca nimic să nu se schimbe? Eu aşa apreciez şi nu cred că e de bun augur. Mă gândesc altfel, zic că sunt omul schimbărilor. Şi de preşedinte, şi de viziune. UDMR-ul nu este, în mod cert, într-o situaţie prea fericită şi, în atare condiţii, tind să înţeleg că este o filosofie «hai să ne unim să fim uniţi». Ceva trebuie însă şi peste acest lucru ca să ieşim mai tari din perioada care urmează: o deschidere către ceilalţi actori din politica maghiară, din societatea civilă şi înspre alegători pentru că noi trebuie să intrăm în parlament în 2012. Credeţi că menţinerea actualei politici a UDMR, prin eventuala alegere ca preşedinte a lui Kelemen Hunor, ar putea face ca Uniunea să nu se regăsească în parlament la următoarele alegeri? Eu zic că într-un mod indubitabil, fiindcă votanţii noştri aşteaptă o schimbare la nivelul conducerii UDMR-ului. Cred că domnul Kelemen Hunor este continuatorul unui curs care nu poate să aducă noi votanţi şi noi prieteni UDMR-ului.

Ar complica lucrurile şi atunci când vorbim despre Laszlo Tokes şi intenţiile sale de a înfiinţa un nou partid? Eu văd că actualul curs al UDMR nu a găsit o punte de comunicare eficientă cu domnul Tokes ca unitatea în comunitatea maghiară să se manifeste şi în baza unei înţelegeri cu el.

De ce aţi reuşi dumneavoastră? Sunt un om mai predispus la dialog. Cred că trebuie să acceptăm că există o parte din electoratul nostru care are alte opţiuni politice şi care trebuie adus sub o umbrelă comună.

Aţi avut până acum o discuţie cu domnul Tokes în sensul acesta? Nu am avut, dar sunt sigur că voi avea. Şi, în calitate de preşedinte, va fi primul meu gest, de a-l invita la o discuţie.

Cum vedeţi până la alegerile următoare relaţia cu PDL? Cu PDL-ul suntem într-o coaliţie şi cred că este un bun câştigat. Nu văd că trecerea în barca opoziţiei ne-ar rezolva problemele. Pe de altă parte, pentru mine lucrul cel mai important este de a fi pe aceeaşi voce cu electoratul. Dacă electoratul ne cere să ieşim de la guvernare, eu aş face această mişcare. Repet, în cazul în care acest lucru mi-ar asigura intrarea în parlament în 2012.

Şi dacă vă va cere o apropiere de alianţa PSD-PNL? Nu am niciun semnal în acest sens. Electoratul UDMRului este îndeobşte de centrudreapta şi nu cred că celelalte formaţiuni au o susţinere sau comunitatea maghiară are aşteptările la ele.

Dar mai bine se rezolvă lucrurile când eşti la putere, iar din datele sondajelor de până acum PSD şi PNL au o susţinere consistentă. Mai este până la alegeri. E o chestiune care trebuie analizată la rece şi cu seriozitate.

Nu intenţionaţi să trântiţi uşa în nas PSD şi PNL dacă vă vor invita la nişte negocieri? Deocamdată suntem într-o coaliţie şi, fără să închidem uşile, nu credem că în acest moment este loc de negocieri.

ŢINUTUL SECUIESC

"Autonomia teritorială - un proiect fezabil"

Ce vă propuneţi în privinţa autonomiei? E o lege privind statutul minorităţilor naţionale, care are un capitol ce cuprinde autonomia culturală. E o lege promovată de guvern şi trebuie trecută prin parlament dacă există o majoritate guvernamentală. Sunt şi proiectele cu privire la autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Eu cred că, dacă locuitorii unui teritoriu doresc să-şi gestioneze mai independent resursele şi să administreze aceste regiuni mai independent de puterea centrală, este OK. Singura şansă de reuşită e dacă toate etniile din regiune doresc acest lucru. Dacă şi românii, şi romii din zonă vor pleda pentru o autonomie teritorială, atunci cred că este o dorinţă de îndeplinit.

Are vreo şansă de reuşită? Reacţiile, indiferent de partid, sunt că vreţi să încercuiţi Secuimea, să faceţi stat în stat? Nu e vorba de a încercui, ci de fezabilitatea unui proiect de a se lega de tendinţele europene care sunt de deschidere şi colaborare.

Deci îi daţi vreo şansă? Sunt proiecte de acest gen foarte reuşite în Europa, în Tirolul de sud din Italia, unde cele două comunităţi s-au înţeles şi ulterior acest lucru a fost consfinţit pe plan legislativ. Sunt multe alte proiecte care nu sunt bine gândite şi care creează tensiuni. Dacă proiectul este unul legal şi care să dea o perspectivă de dezvoltare popula ţiei, atunci e fezabil.

Nu este mai potrivit un proiect de reorganizare a regiunilor de dezvoltare. Lucrurile nu sunt identice. Reorganizarea administrativă, res pectiv crearea de regiuni de dez voltare cu competenţe mai puternice sunt la ordinea zilei şi cred că până în 2013 va trebui să luăm hotărâri pe plan legislativ în acest sens. Această măsură dă posibilităţi sporite comunităţilor în a-şi administra resursele şi a avea un cuvânt mai greu în administrarea regiunilor. E un proiect la ordinea zilei, care va fi discutat şi care are, normal, un grad mai ridicat de reuşită decât în faza mai puternică a autonomiei teritoriale.