Masa de Revelion. Ce aliment nu trebuie să lipsească din meniu

Încet dar sigur, gastronomia românească se schimbă iar în locul clasicelor salate de vinete sau de boef, în farfuriile petrecăreților apar delicatese din pește, combinate cu alte bunătăți.

Tartar de ton cu avocado sau pateul de pește, sunt preparatele care se regăsesc tot mai des în meniurilor marilor restaurante, care organizează petreceri fastuoase în noaptea dintre ani. Legenda spune de ce este bine să mâncăm pește la petrecerea de Revelion,  sau în prima zi a Noului An. Se spune că dacă mănânci pește în noaptea dintre ani, te vei descurca în noul an cu aceeași ușurință cu care se mișcă peștele în apă. De asemenea, peștele înoată doar înainte, nu poate da înapoi.

Revenind la meniurile cu pește un bucătar celebru a explicat cum se prepară puiul cu avocado. ”Avem tonul tăiat cubuleţe, avocado tăiat - ideea este să fie tăiat la fel ca şi tonul. Puţină ceapă verde; avem un dressing simplu cu ulei şi zeamă de lămâie. După ce-l montăm, deasupra punem un pic de susan alb şi negru.”, spune Greta. Ceea ce rămâne de la pește nu se aruncă, ci se folosește la pregătirea unei alte porții.

Un alt preparat la mare căutare este burta de ton sau fructele de mare rumenite la tigaie. ”Burta de ton este cea mai grasă parte din ton şi noi o facem afumată. O afumăm noi, aici, în casă”, mai spune Greta.

Pentru cine nu are bani să meargă la restaurant, pentru a petrece, o altă soluție este de a merge la o păstrăvărie de munte, cum sunt cele de la Gilău-Cluj sau Roșia-Bihor, unde se poate cumpăra păstrăv direct din bazin, cu doar 25 de lei/kilogram. Pentru doar câțiva lei, angajații eviscerează peștele și în plus este curățat și de solzi.