Există şi astăzi superstiții și obiceiuri cu privire la masa de Anul Nou. Iar vedeta principală este peștele care nu are voie să ne lipsească în noaptea dintre ani.
Mâncarea a fost întotdeauna un simbol puternic, mai ales în noaptea de trecere în nou an. „Este greu de știut care a fost prima, credința în faptul că mâncarea este norocoasă sau tradiția de a o mânca și apoi să-i atribuim un sens”, spune istoricul în domeniul alimentelor și autorul Andrew F. Smith. Abundența și belșugul sunt dorințele principale ale oamenilor de peste tot pentru Anul Nou.
De ce se servește peștele întreg, cu capul și coada intacte
Peștele au fost întotdeauna un simbol al fertilității, deoarece produce mai multe ouă în același timp. În Japonia creveții pe masa de Anul Nou sunt pentru viață lungă, icrele de hering pentru fertilitate, iar sardinele, care erau folosite ca îngrășământ pentru culturile de orez, de asemenea nu trebuie să ne lipsească de pe masă în noaptea dintre ani.
Consumul de hering murat la miezul nopții în noaptea de Revelion în Germania, Polonia și părți din Scandinavia este asociat cu abundența. În Danemarca, codul fiert şi fructele de mare sunt de nelipsit. Peștele se servește întreg, cu capul și coada intacte, simbolizând un început și un sfârșit bun în anul care vine.
Mare atenție! Evitați homarul, pentru că înoată înapoi
În chineză, cuvântul pentru pește este un omonim pentru cuvântul „abundență”, dar singurul pește de mare pe care unele culturi evită să îl mănânce este homarul, pentru că înoată înapoi. Apoi, fasolea neagră pentru a asigura sănătatea. Lintea nu lipseşte pe masa europenilor şi cârnații împreună cu șunca de porc, iar în Croația și Slovacia, carnea tocată este învelită în frunze de varză pentru sărbătoarea de Revelion.
Pentru viață lungă: să aveţi pe masă tăițeii Soba. În Japonia, sunt adesea consumați la templele budiste la miezul nopții în ajunul Anului Nou. Recent, unii japonezi au început să includă tăiței în cutiile jubako de Anul Nou. Chinezii mănâncă, de asemenea, tăiței foarte lungi pentru a trăi cât mai mult.
Rețete cu pește la cuptor pentru masa de Anul Nou
Fie că alegeți pește alb, crap, păstrăv, somon, macrou, cod, dacă îl preparați corect veți avea o experiență culinară deosebită în noaptea dintre ani. Petru o reţetă delicioasă de pește la cuptor cu vin alb aveţi nevoie de:
-2 pesti -200 ml vin alb -4 linguri ulei de masline -3 cepe -3 catei de usturoi -sare, piper, bulion, foi de dafin
Se curăță peștele și pe dinafară și pe dinăuntru, apoi se lasă să se odihnească 20 de minute. Se așază apoi într-o tavă și se pune ceapa tăiată fideluță, usturoiul, vinul alb, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul și puțină sare. Se unge bine peștele cu ulei și se dă la cuptor pentru aproximativ 90 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă.
Crap cu roșii la cuptor
Pentru această reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
-500 g muschi de crap -2 rosii -6 catei mari de usturoi -condimente pentru peste -sare şi ulei
Bucata de muschi de crap se spală, se șterge și se portionează. Se unge cu ulei si se presară putină sare, condimente. Bucătile se pun în tava mare de aragaz tapetată cu hârtie de copt si unsă cu ulei.
Roșiile se spală, se șterg si li se scoate miezul care se poate folosi la alt preparat. Se taie apoi în cubulete si se amestecă cu doi cătei de usturoi tocați mărunt, cu sare și piper. Se pun lângă bucătile de pește.
Se dă tava la cuptor până când peștele este gata. Se servesc bucătile de pește cu cubulete de rosii deasupra si mujdei de usturoi făcut din restul de 4 cătei.
Păstrăv la cuptor cu morcovi
La această rețetă vă trebuie pe lângă păstrăv următoarele:
-păstrăv – 3 buc -morcov – 2-3 buc -ceapa – 1 buc -patrunjel – 2-3 legaturi -sare şi piper
Iar pentru sos aveţi nevoie de:
-50-100 g unt -Sare + piper -1-2 lamai
Topim untul într-o tigaie, punem pătrunjelul, lăsăm 2-3 minute, apoi adăugăm putină coajă de lămâie și zeamă de la o lămâie întreagă. Mai lăsam pe foc înca 3-4 min.
Se curăță păstrăvul si se presară sare si piper, se unge tava cu unt si se dă la cuptor. Morcovul și ceapa se curață și se taie rondele. Se unge o tavă cu unt, după care se pune un pat de pătrunjel tăiat, morcov si ceapă. Se pune pătrăvul si se acoperă si el cu pătrunjel, ceapă si morcov şi se dă la cuptor.