Motivul? RADET nu mai are bani pentru reparații, scule, echipamente, iar dacă nu va primi fonduri până la 1 septembrie va fi nevoită să oprească furnizarea de apă caldă și căldură. Doar creșele, grădinițele, școlile și azilurile de bătrâni vor mai beneficia de acest lux. Sindicaliștii mai spun că, în momentul în care se va ajunge la această situație neagră, prima măsură pe care o vor lua va fi oprirea căldurii din Casa Poporului. În momentul de față, o mare parte a conductelor este într-un stadiu avansat de degradare, 80% dintre rețelele termice au o vechime de peste 30 de ani. Lipsa banilor pentru a demara lucrările urgente îi poate condamna la frig, în propriile case, pe bucureșteni. Și președintele CA RADET București, Gabriel Dumitrașcu, a atenționat că lipsa fondurilor necesare pentru lucrări urgente în sistemul de termoficare ar putea avea consecințe grave pentru locuitorii Capitalei.

Bani în buget pentru RADET

„Față de ceea ce ne-am propus, o alocare de aproximativ 10 milioane de lei pentru lucrările urgente, prin deblocarea parțială a unor sume am reușit să mobilizăm ceva mai mult de un sfert din această sumă și să «atacăm» mai puțin de jumătate din lucrările prinse în lista de urgențe. Acest lucru se întâmplă pentru că banii care se colectează de la cetățeni și cei care vin din subvenție se duc într-un cont care, prin mila și bunăvoința colegilor de la ELCEN, sunt apoi dijmuiți și realocați parțial către noi. Din totalul de încasări, RADET ar trebui să-i revină 32 la sută din aceste sume. În fapt, ELCEN a pus poprire și cei 32 la sută care, prin voința Or donanței 115 a legiuitorului, ar trebui să rămână la dispoziția RADET. Am reușit în ultimele zile să avem niște ridicări parțiale de poprire și doar 6,5 la sută din sumele încasate ajung la RADET”.


FOTO: Așa arată rețeaua de termoficare veche de peste 30 de ani570.000 de apartamente racordate

De partea cealaltă, Sorin Oprescu, primarul general, a declarat, ieri, că dacă guvernanții nu vor aproba trecerea ELCEN în ograda Municipalității, prețul la energia termică ar putea crește necontrolat, începând din această toamnă, iar Primăria Capitalei nu va mai putea să susțină subvenția pentru cetățeni. În cazul în care această problemă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp, peste 1,2 milioane de persoane care locuiesc în blocuri racordate la rețeaua de termoficare vor rămâne în frig. De câte ori are ocazia, Oprescu se laudă că a avut grijă an de an să subvenționeze aproximativ 50% din factura bucureșteanului și că gigacaloria din Capitală este printe cele mai mici din țară. Mai mult, edilul șef mai spune că în bugetul primăriei pe care o conduce sunt prevăzuți 570,4 milioane de lei și că a achitat deja către RADET peste jumătate din subvenția convenită pentru anul în curs, de 294 milioane de lei. Din această bătălie, bucureştenii vor avea de suferit. Regia, care se află în executare silită, solicitată de ELCEN pentru datorii de 118 milioane de lei, deservește 1,2 milioane de bucureșteni care trăiesc în 570.000 de apartamente.

„Jaf pe față din banii cetățenilor”

Sorin Oprescu spune că datoria de 3,6 miliarde de lei a RADET către ELCEN reprezintă în mare parte penalități la datoria istorică de circa 750 de milioane le lei. „RADET București are către furnizorii săi datorii de peste 3,8 miliarde lei, din care 3,6 miliarde lei sunt datorii numai către ELCEN, în condițiile în care RADET București împreună cu Municipiul București au plătit în ultimii 10 ani aproximativ 9,7 miliarde de lei, pentru un cost al agentului termic consumat de aproximativ 8 miliarde de lei, restul fiind numai penalități. Iată cum RADET și Municipalitatea, deși au plătit cu 1,7 miliarde de lei mai mult decât au consumat, încă mai au datorii de 3,8 miliarde. Jaf pe față din banii cetățenilor”, a declarat primarul general al Capitalei.