Acestea sunt datele rezltate în urma unui sondaj de opinie realizat în perioada 8-10 octombrie pe un eşantion de 1870 de persoane cu vârste între 18 şi 65 de ani care au accesat site-ul de recrutare resurse umane YourJob.ro.

Peste jumătate din repondenţi, adică un procent de 55% din participanţii la sondaj, sunt convinşi că odată cu intrarea în vigoare a noilor norme de creditare, nu vor mai reuşi să contracteze alte credite.

Dintre angajaţii care au depozite în bănci, 67% au spus că doresc să facă retrageri de numerar, iar 56% dintre cei care au depozite în lei vor să facă economii în alte valute deşi dobânzile sunt mai mici.

Românii s-au îmbulzit la credite

În luna septembrie, cu o lună înainte de anunţarea noilor condiţii de creditare BNR, soldul creditelor pentru populaţie s-a ridicat la 96 miliarde lei, avansând cu 6% într-o singură lună. Aceasta a fost cea mai mare creştere lunară de la începutul anului 2008, potrivit portalului de consiliere credite Conso.

Motivul principal pentru care populaţia a făcut coadă în sucursalele bancilor a fost termenului de aplicare a noului regulament BNR pentru imprumuturile acordate persoanelor fizice, care urma să-şi producă efectele din 6 octombrie 2008.

Clienţii cu salarii medii şi mici pot împrumuta sume mai mici decât înainte în noile condiţii de creditare. Iar pentru a se asigura ca vor obţine banii necesari, multe persoane au preferat sa încheie cât mai repede un contract de credit.