Poliţia Comunitară intră în acţiune. Alături de agenţii SPP, SRI, poliţie şi jandarmerie, 700 de agenţi comunitari din toată Capitala vor fi pe străzile oraşului zi-lumină, pe durata organizării Summitului NATO.
Consilierii generali vor vota astăzi proiectul de hotărâre privind coordonarea poliţiei comunitare de către municipalitate. Proiectul de hotărâre arată că agenţii comunitari vor fi implicaţi în activităţi de organizare în perioada 29 martie-6 aprilie. „În total vor fi 700 de oameni. Şi ca să fie treaba clară, sectoarele vor fi subordonate municipiului pe această perioadă. Aceştia o să păzească străzile şi zonele de acces care intră pe culoarul central. Vor lucra non-stop pe toată durata summitului, în câte trei schimburi“, a explicat viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu.
Directorul executiv al Poliţiei Comunitare a Municipiului Bucureşti, Ion Bolboacă, a explicat că în acţiunea de peste câteva săptămâni îi vor fi de folos şi experienţele acumulate în timpul Francofoniei.
„Am colaborat foarte bine cu poliţia şi jandarmeria. Sper să nu intervină probleme majore. Ne aşteptăm oricum la aceleaşi mici necazuri: şoferi şi pietoni care sunt nemulţumiţi de faptul că s-au închis nişte străzi sau căi de acces“, a explicat directorul. Dacă directorul Bolboacă are în subordine peste 500 de oameni şi 7 echipaje mobile, la nivelul sectoarelor numărul agenţilor comunitari se ridică la peste o mie din domeniile ordine publică, pază obiective, intervenţie, protecţie, patrulare şi câteva zeci de unităţi mobile.
„Fiecare dintre agenţi are dotări în funcţie de activităţile pe care le face. Au de la baston de cauciuc, spray lacrimogen şi aparate de electroşocuri până la armament cu glonţ de cauciuc sau glonţ real“, a explicat directorul Poliţiei Comunitare Sector 2, Dumitru Soare.